Nikotyna, czyli trucizna o wieloznacznych właściwościach
Nikotyna, czyli trucizna o wieloznacznych właściwościach
Nikotyna to substancja chemiczna pozyskiwana jest roślin, przede wszystkim z tytoniu. To on jest spalany w papierosach, cygarach i fajkach wodnych. Poza rakotwórczym działaniem nikotyna jest też bardzo uzależniająca. Niektóre badania dowodzą, że równie trudno wyjść z nałogu nikotynowego, co ...
 Jaki jest związek między słodkimi napojami a rakiem?
Jaki jest związek między słodkimi napojami a rakiem?
Spożycie słodkich napojów wzrosło na całym świecie w ciągu ostatnich kilku dziesięcioleci i jest silnie związane z ryzykiem otyłości, która z kolei jest uznawana za czynnik ryzyka dla rozwoju wielu nowotworów. Jednak badania nad słodkimi napojami i ryzykiem zachorowania na raka są nadal ...
Uwaga! Te produkty mogą przyczyniać się do rozwoju raka!
Uwaga! Te produkty mogą przyczyniać się do rozwoju raka!
Kancerogeny to wszystkie substancje, a także promieniowanie i izotopy promieniotwórcze, o których wiemy, że powodują raka. Naturalnie lista ta nie jest wcale zamknięta i nieustannie się rozszerza, a spora jej część dotyczy żywności – coraz bardziej sztucznej i przetworzonej. Naukowcy są ...
Efedryna – substancja, która może zabić
Efedryna – substancja, która może zabić
Efedryna to związek chemiczny o roślinnym pochodzeniu. Korzenie efedryny sięgają starożytnych Chin, gdzie pozyskiwano ją z krzewu z gatunku Ephedra. W chińskiej medycynie ludowej efedryna jest wykorzystywana do leczenia objawów astmy i zapalenia oskrzeli. Przez lata była stosowana w ...
Biegasz? Lepiej się uczysz
Co ma wspólnego sport i nauka? Okazuje się, że bardzo wiele. „Biegacze” lepiej przyswajają sobie wiedzę i są w stanie więcej zapamiętać, niż osoby, które nie uprawiają sportu – wynika z badań opublikowanych na łamach czasopisma „Cognitive Systems Research”.
Orzechy tuczą? To mit!
Orzechy włoskie mają 21 proc. mniej kalorii niż dotychczas sądzono. – wynika  z badania opublikowanego w Journal of Nutrition. Wydział Badań Rolnictwa, Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) wykazał, że jedna porcja (1 uncja, tj. 28 g) orzechów włoskich zawiera 146 kalorii, ...
Sałata to doskonałe źródło witamin i... salmonelli
Dlaczego należy dokładnie myć paczkowaną sałatę, którą sprzedaje się jako „gotową do spożycia”? Bo apetyczne, zielone umyte i poszatkowane liście mogą być źródłem groźnych patogenów, w tym bakterii z grupy Salmonella enterica czy  E. coli – wynika z najnowszych badań.
Jedz ryby i bądź szczęśliwy!
Jedz ryby i bądź szczęśliwy!
Osoby, które jedzą duże ilości ryb są w mniejszym stopniu narażone na depresję – wynika z najnowszego badania, które zostało opublikowane na łamach „Journal of Epidemiology & Community Health”.
Podkręć swoją odporność jedzeniem
Podkręć swoją odporność jedzeniem
Wkraczamy w sezon uciążliwych zachorowań. Coraz więcej osób wokół nas kaszle i pociąga nosem. Co należy robić, by zapobiec przeziębieniu i grypie? Choć o wzmocnieniu układu odpornościowego należy myśleć przez cały rok, to – gdy pojawią się pierwsze symptomy infekcji wirusowej– warto ...
Miód - słodki sposób na wzmocnienie organizmu
Miód - słodki sposób na wzmocnienie organizmu
Znany jest ludziom od zarania cywilizacji. Pierwsze zapiski na jego temat pojawiają się w czasach starożytnych. W Grecji był uważany za pokarm bogów, a w Egipcie miał znaczenie obrzędowe. Już wtedy doceniano jego właściwości lecznicze. Miód, bo o nim mowa, jedno z najstarszych lekarstw jest z ...
Pasaż zakupowy