Antybiotyki są powszechnie stosowane. Niszczą drobnoustroje chorobotwórcze, jednak mają bardzo negatywny wpływ na warstwę ochronną organizmu. Skutkiem ubocznym stosowania antybiotyków jest zmęczenie, osłabienie organizmu, bóle brzucha, biegunki, a także grzybice i zaburzenia syntezy niektórych witamin. Co zrobić, by pozbyć się tych dolegliwości?

Wystarczy odpowiednia dieta, która pomoże zminimalizować dolegliwości i przyspieszyć powrót do zdrowia. Co zatem należy włączyć do codziennego jadłospisu?
Oczywiście nie należy zapominać o świeżych warzywach, owocach i nasionach, które dostarczają najlepiej przyswajalne witaminy i sole mineralne. Szczególnie istotne są zielone warzywa liściaste, które dostarczają witaminy K i witaminy z grupy B, oraz pełnoziarniste produkty zbożowe, takie jak ciemne pieczywo, płatki owsiane, które również są doskonałym źródłem witamin B. Nie zapominajmy też o witaminie C, którą znajdziemy w pomidorach, papryce, natce pietruszki czy kapuście.
A czego nie należy jeść podczas antybiotykoterapii? Należy unikać produktów które zawierają cukier (słodycze, słodkie napoje, smakowe jogurty, serki, maślanki). Cukier sprzyja namnażaniu się w układzie pokarmowym drożdżaków, które wypierają pożyteczne bakterie z jelit. Ostrożnie też należy spożywać owoce cytrusowe ‒ pomarańcze czy grejpfruty zawierają też związki utrudniające wchłanianie antybiotyku z przewodu pokarmowego, zmniejszając jego stężenie we krwi. Należy też pamiętać, że w przypadku niektórych antybiotyków konieczne jest zachowanie dwugodzinnego odstępu pomiędzy spożyciem przetworów mlecznych, a lekiem.
Podczas antybiotykoterapii, jak i po kuracji trzeba pamiętać o regularnym piciu wody, która ułatwia wątrobie filtrowanie krwi i pomaga wypłukiwać toksyny z wątroby.
Ekologia.pl (JSz)
Bibliografia
https://www.medicalnewstoday.com/articles/322374.php, data dostępu: 09-08-2019
Ekologia.pl poleca