Codzienna porcja słońca i witamin
Ekologia.pl Zdrowie Medycyna rodzinna Codzienna porcja słońca i witamin

Codzienna porcja słońca i witamin

S4

Zbliża się ulubiona pora roku – lato, kiedy dużo czasu spędzamy na świeżym powietrzu, spacerujemy, uprawiamy sporty. Dzieci mają wakacje, odpoczywają i nabierają sił do sprostania nowym obowiązkom szkolnym. Co zrobić, by maksymalnie wykorzystać słoneczne miesiące na odpoczynek i w pełni sił wrócić do zawodowych i szkolnych zajęć?

Naturalne witaminy w pełni sezonu

W pełni sezonu warzywno-owocowego nie trudno o smaczne i tanie produkty, a w przygotowaniu urozmaiconych potraw ograniczać nas może tylko wyobraźnia. Jeśli nasze pociechy lubią kuchenne eksperymenty, nie wahajmy się skorzystać z ich pomysłów i pomocy w kuchni. Dobrym pomysłem będzie wspólne przygotowanie obiadu – warzywnej zupy, w skład której wejdzie brokuł, kalafior, marchewka oraz groszek, drugiego dania z pyszną sałatką oraz deseru – galaretki owocowej czy też ciasta z owocami. Obok potraw warto postawić szklankę soku, który jest warzywno-owocową porcją i dostarcza do organizmu naturalnych witamin.

Wiele mam nie podaje swoim dzieciom wystarczającej liczby porcji, tłumacząc się brakiem czasu na przygotowanie przekąski, a także niemożnością kupienia świeżych produktów w pobliżu domu. W okresie letnim to zadanie staje się o wiele łatwiejsze, niemal przy każdym sklepie znajdują się półki pełne świeżych pomidorów, papryki, ogórków ale także owoców – jabłek, gruszek czy winogron. A to przecież tylko te najbardziej znane produkty! Na sklepowych półkach znaleźć możemy o wiele więcej smaków i kolorów. Niezmiennym argumentem, jaki przytaczają osoby lekceważące zalecenia dietetyków jest to, że zarówno dzieci jak i dorośli nie lubią tych produktów. Owoców i warzyw jest wiele i każdy znajdzie coś dla siebie, jeśli poszuka. Ale nawet dla najbardziej opornych rozwiązaniem jest pyszny sok, który może dostarczać do organizmu m.in. beta-karoten, witaminę C oraz składniki mineralne, a ilość smaków, które są dostępne na rynku, zaspokoi gusta nawet bardzo wymagających.

Dla każdego coś dobrego

Warto także pamiętać, że kluczem zarówno do tworzenia smacznych potraw, jak i utrzymania zdrowej diety, jest różnorodność. Nie można wyłącznie jadać pomidorów, jabłek i pomarańczy, nawet jeśli to one są naszymi ulubionymi smakołykami. Pamiętajmy, że istnieje całe bogactwo warzyw i owoców, które pozwalają nam pozyskiwać niezbędne dla organizmu, cenne składniki.

Jeśli chcemy wzbogacić swoją dietę w większą ilość witaminy C – warto sięgnąć po owoce cytrusowe, czarne porzeczki, natkę pietruszki, jarmuż, czy brokuły. ß-karoten znajdziemy w ciemnozielonych warzywach liściastych oraz żółtych i pomarańczowych warzywach i owocach, czyli m.in. marchewce, dyni, papryce, pomidorach, kapuście, brokułach, morelach i brzoskwiniach. Witaminy E, która poprawia elastyczność i miękkość naskórka, możemy szukać w jeżynach, a także w czarnych porzeczkach, jagodach, szpinaku i brokułach. Natomiast ważny dla trawienia błonnik znajdziemy w groszku zielonym, cykorii, fasolce szparagowej, marchewce, czy jagodach.

Warzywa, owoce i soki dostarczają do organizmu składniki mineralne, witaminy i błonnik, tak ważne w codziennym życiu, a różnorodna dieta jest niezbędna dla naszego organizmu – to ważne, aby dzieci uczyły się tego właśnie od nas.

Żródło: S4
4.7/5 - (7 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments