Czosnek leczy cukrzycę?

Związek obecny w czosnku może stać się składnikiem doustnych tabletek na cukrzycę typu I oraz typu II, które mogą nawet zastąpić codzienne zastrzyki z insuliną - wykazali naukowcy z Japonii. Kompleksy obecnej w czosnku aliksyny z wanadem naśladują działanie insuliny.



Fot.: sxc.huFot.: sxc.hu

W cukrzycy typu I dochodzi do zniszczenia wysepek trzustki przez komórki odporności i do niedoboru insuliny. W cukrzycy typu II, która rozwija się w starszym wieku, organizm traci zdolność odczytywania sygnałów wysyłanych przez insulinę i nie potrafi odpowiednio wykorzystać glukozy z pokarmu.
Naukowcy z Uniwersytetu Nauk Medycznych w Suzuka w Japonii wykazali we wcześniejszych badaniach na myszach, że wstrzykiwanie kompleksów wanadu z aliksyną obecną w czosnku obniża stężenie glukozy we krwi zarówno w cukrzycy typu I, jak i w cukrzycy typu II. Późniejsze badania dowiodły, że również doustne podawanie kompleksu skutecznie obniża poziom glukozy u myszy z cukrzycą obu typów. Następnym krokiem będzie testowanie leku na pacjentach.
Ekologia.pl

Bibliografia

Pismo "Metallomics"

Ocena (3.3) Oceń: