Czy to złośliwość losu, że super zdrowy brokuł musimy sobie wmuszać, a czekolada wchodzi nam sama i to bez większych ograniczeń? Dlaczego nawet po sporym posiłku, wciąż mamy ochotę na deser? Fakt, że kochamy słodycze z jednej strony katastrofalnie wpływa na statystyki otyłości; z drugiej, wydaje się jednak genetycznie zaprogramowany. Sprawdź, co może oznaczać wyjątkowo silna ochota na cukier i czy faktycznie można się od niego uzależnić.

- Ochota na cukier to nie głód!
- Słodkie skojarzenia
- Gen „słodki ząb”
- Gust wyuczony
- Ochota na słodkie jako symptom?
- Czy można uzależnić się od cukru?
- Czy można jakoś ograniczyć apetyt na słodycze?
Ochota na cukier to nie głód!
Fakt, że dany pokarm jest słodki wynika z wyższej zawartości węglowodanów prostych (jedno- i dwucukrów). Mogłoby się więc wydawać, że apetyt na słodycze to prosta odezwa organizmu na potrzeby energetyczne. Obserwacje naukowe wskazują, że niekoniecznie.W opublikowanym w 2016 r. badaniu naukowców z Nowej Zelandii uczestnikom podano dwie kromki chleba. Większość czuła się nasycona i nie miała później ochoty na nic słonego, gorzkiego ani kwaśnego. Propozycja słodkiego pokarmu przyjmowana była jednak z entuzjazmem. Wniosek z tego, że apetyt na cukier nie zawsze jest więc związany z niedostatkiem kalorycznym.
Owszem, wskazuje się, że dla wielu gatunków (nie tylko człowieka) słodycz w posiłku funkcjonuje jako zwiastun energii i zachęca do konsumpcji, zwłaszcza w warunkach ograniczonej podaży żywności. Na tej samej zasadzie wiele organizmów instynktownie unika gorzkiego smaku, związanego często z występowaniem trujących alkaloidów. Nasi przodkowie nie mieli tego wyboru spożywczego co my – zmysły musiały im podpowiadać co jeść, aby przeżyć i mieć jak najwięcej sił. W toku tysięcy lat ta skłonność utrwaliła się genetycznie.
Słodkie skojarzenia
Słodki smak jest preferowany również dlatego, że przywołuje pozytywne skojarzenia z dzieciństwem i poczuciem bezpieczeństwa. Asocjacje z nim związane są jednak szersze i wpisały się już na dobre na naszej kultury. Zdaniem psychologów pozytywne doświadczenia zmysłów nabierają w naszych umysłach znaczenia uniwersalnego i łatwo stają się częścią mowy. Nie bez powodu mówimy przecież o „ciepłym” wystroju wnętrz czy „słodkiej” miłości.
Tutaj warto wspomnieć o interesującym eksperymencie przeprowadzonym w Chinach w 2013 r. Jedną grupę uczestników poproszono o zapisanie romantycznego wspomnienia; drugą o przypomnienie sobie sytuacji, w której czuli zazdrość. Następnie obu grupom podano do picia czystą, destylowaną wodę. Co się okazało? Osoby piszące o miłości określiły ją jako słodką, a te piszące o zazdrości jako gorzkawą.
Co ciekawe, z innych badań wynika również, że bezpośrednio po konsumpcji słodyczy jesteśmy nastawieni bardziej pozytywnie do otoczenia, chętniej udzielamy pomocy i jesteśmy bardziej towarzyscy. W wielu językach na osobę uczynną i miłą mówimy wykorzystując określenia związane ze słodkością (np. „sweetie” w języku angielskim).

Gen „słodki ząb”
Badając preferencje smakowe w szerszym społeczeństwie naukowcy zaobserwowali dziedziczne skłonności do preferowania określonych nut na języku. Mogą one wynikać z faktu różnie wrażliwych receptorów i odmiennego postrzegania intensywności słodyczy, gorzkości czy umami. Według niektórych źródeł ludzie o bardziej wrażliwych receptorach są mniej podatni na słodkie zachcianki.Gust wyuczony
Mleko matki jest słodkie, gdyż musi dostarczyć dziecku potrzebnych do życia węglowodanów przy braku stałych pokarmów. W wielu źródłach pojawia się sugestia, że właśnie ów pierwszy pokarm i związana z nim asocjacja matczynej miłości i bliskości, wpływają na smakowe preferencje dzieci. Niemowlę zawsze chętniej zje mus z owoców niż warzyw, a i przedszkolaki będą preferować słodki obiad raczej niż mięso. Z wiekiem owa fascynacja cukrem wydaje się powoli wygasać, a wśród dorosłych wykazuje dość duże zróżnicowanie w nasileniu.Istnieje wręcz teoria, że im więcej słodyczy jemy, tym bardziej mamy na nie ochotę. Fenomen ten poniekąd tłumaczy eksperyment przeprowadzony na muchach w 2019 r. – im bogatsza w cukier była ich dieta, tym niższa była aktywność neuronów odpowiedzialnych za percepcję słodkiego smaku.
Ochota na słodkie jako symptom?
Nagłe i silne przypływy apetytu na cukier mogą również być objawem zaburzeń fizjologicznych. Przede wszystkim mowa o sytuacji, w której poziom glukozy we krwi spada do bardzo niskiego poziomu, a mózg woła o wspomaganie. Takie nagłe spadki cukru mogą być wynikiem diety opartej na węglowodanach prostych, ale także źle leczonej cukrzycy czy nadużywania alkoholu. Obserwuje się je także w okresie dojrzewania oraz menstruacji.Organizm ma również w zwyczaju domagać się specyficznym głodem związków, które mu brakują. Tak objawia się m.in. deficyt sodu czy wapnia. Cukrowe zachcianki bywają skojarzone z niedoborem żelaza, którego głównym symptomem jest zmęczenie i brak energii – mózg próbuje ją za wszelką cenę dostarczyć. Poza tym mogą również wynikać z niedoboru cynku, wapnia, chromu lub magnezu, czyli pierwiastków odpowiadających za produkcję ważnych hormonów i enzymów. Te mineralne braki okazują się zmieniać sposób, w jaki reagujemy na widok, zapach i myśl o słodyczach.
Czy można uzależnić się od cukru?
Słodycze bogate w glukozę czy fruktozę nie tylko szybko dostarczają nam energii do działania. Dla mózgu słodkie buty w pożywieniu są sygnałem do uruchomienia tzw. układu nagrody. Zwiększa się skokowo produkcja dopaminy, a my czujemy się dobrze, a nawet euforycznie. Ów efekt pojawia się po konsumpcji słodyczy, ale także jako efekt używania narkotyków, inaczej tzw. „high”.Tłumaczy to po części, dlaczego po słodycze sięgamy w okresach frustracji, depresji, smutku lub rozczarowania. Z badań psychologicznych wynika, że preferują je też osoby ze skłonnością do neurotyzmu. Naukowcy nie są do końca zgodni czy rutynowe sięganie po cukier w celu poprawy samopoczucia można rzeczywiście zrównać z nałogiem narkotykowym, ale pewne podobieństwa są oczywiste, jak np. wspomniany skok dopaminy, obserwowany tak po kokainie, jak i po cukrze. Gdy ciało przyzwyczai się do takich „zastrzyków”, po jakimś czasie zaczyna mu ich dotkliwie brakować.
Czy można jakoś ograniczyć apetyt na słodycze?
Większość z nas prędzej lub później spróbuje wyeliminować chociaż częściowo cukier z diety. Motywują nas do tego wyniki badań krwi i odczyty z wagi. Łatwiej jednak powiedzieć niż zrobić. Słodycze kuszą z każdej półki sklepowej czy nawet kasy, są w domach, biurach, a nawet salonach usługowych. Nagły głód, spadek samopoczucia czy ospałość czynią nas szczególnie podatnymi na pokusę. Wiele ludzi próbuje, ale poddaje się po kilku dniach.
- Zwiększyć ilość posiłków bogatych w białko i zdrowe tłuszcze roślinne (np. oliwę z oliwek, orzechy, nasiona). Pozwoli to osiągnąć przyjemny poziom sytości.
- Wprowadzić do diety pokarmy bogate w błonnik, które utrzymują poziom cukru we krwi na stałym poziomie (np. warzywa, owoce, siemię lniane, otręby, płatki owsiane).
- Kłaść się wcześniej spać – istnieje udowodniona zależność między niewyspaniem a ciągotą do słodyczy.
- Codziennie jeść solidne śniadanie – pomijanie pierwszego posiłku dnia utrudnia stabilizacje poziomu glukozy we krwi.
- Pić dużo wody – odwodnienie często mylone z jest z głodem.
- W chwilach słabości sięgać po owoce: jabłka, banany, winogrona, borówki itd.
- Spróbować zastąpić podjadanie słodyczy bardzo kwaśnymi przekąskami, np. kawałkiem cytryny czy ogórkiem kiszonym.
- Unikać produktów ze sztucznymi słodzikami – badania wskazują, że zwiększają one apetyt na słodkie.
Bibliografia
1. “Sugars and Sweet Taste: Addictive or Rewarding?” Danielle Greenberg i in., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8468293/, 25/08/2023
2. “Study pinpoints brain cells that trigger sugar cravings and consumption” University of Iowa Health Care, https://www.sciencedaily.com/releases/2020/07/200710140722.htm, 25/08/2023
3. “Desire for Sweet Taste Unchanged After Eating: Evidence of a Dessert Mentality?” Kate Harington i in., https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27315010/, 25/08/2023
4. “Women with a ‘sweet tooth’ more in tune with their bodies – new study” Anna Ford, https://www.sussex.ac.uk/broadcast/read/55365, 25/08/2023
5. “Determinants of Sweetness Preference: A Scoping Review of Human Studies” Carolina Venditti i in., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7146214/, 25/08/2023
6. “Psychological Effects of Sweet Taste and Sweet Taste Preference” Michael Schaefer i in., https://www.mdpi.com/2076-3417/11/24/11967, 25/08/2023