Asparagina, aminokwas pochodzący z różnych rodzajów żywności , w tym szparagów, ryb i ziemniaków, może być kluczowym składnikiem odżywczym dla śmiercionośnej postaci raka piersi – wynika z najnowszych badań opublikowanych na łamach czasopisma „Nature”.

Naukowcy skupili się na komórkach potrójnie negatywnego (ujemnego) raka piersi, które rozprzestrzeniają się szybciej niż inne komórki nowotworowe. W rezultacie rak ten opiera się zwykłym metodom leczenia i ma wyższy niż przeciętny wskaźnik śmiertelności. Zwykle jest on oporny na tradycyjne formy leczenia, takie jak chemioterapia i radioterapia.
Nowe badania przeprowadzone przez kilka instytucji, w tym brytyjski instytut badawczy Cancer Research UK Cambridge, starały się odkryć niektóre powody, dla których ten rodzaj raka jest tak śmiercionośny i tak łatwo daje przerzuty.
Główni autorzy badań, prof. Greg Hannon i Simon Knott wraz z zespołem stwierdzili, iż ważnym czynnikiem, który ułatwia rozprzestrzenianie się tego typu raka jest asparagina. Asparagina to aminokwas endogenny, który syntezowany jest z jedzenia. Badanie wykazało, że ograniczenie asparaginy w diecie, może spowolnić rozwój nowotworu.
By potwierdzić rolę asparaginy w rozprzestrzenianiu się nowotworów złośliwych, zespół przeanalizował dane pacjentów z rakiem sutka. Naukowcy odkryli, że istnieje związek między zdolnością komórek rakowych do syntezy asparaginy, a szansą na rozprzestrzenianie się nowotworu w inne miejsca na ciele.
„Nasze badanie, to kolejny dowód na to, że dieta może mieć wpływ na rozprzestrzenianie się choroby” – powiedział dr Simon Knott z Center for Bioinformatics and Functional Genomics w Cedars-Sinai.
„Nasza praca wskazała na jeden z kluczowych mechanizmów promujących zdolność komórek raka piersi do rozprzestrzeniania się. Gdy zmniejszyła się dostępność asparaginy, komórki nowotworowe miały zmniejszoną zdolność do przerzutów. Odkrycie to stanowi ważną informację dla naszego zrozumienia, w jaki sposób możemy powstrzymać rozprzestrzenianie się raka”. – dodał profesor Greg Hannon z Instytutu Badań nad Rakiem w Wielkiej Brytanii w Cambridge.
Badacze uważają, że odkrycie to jest interesujące, ale wymaga dalszych badań, aby określić, czy wyniki mają zastosowanie w warunkach rzeczywistych poza laboratorium.
Gdzie znajdziemy kwas asparaginowy? Do pokarmów bogatych w kwas asparaginowy należy nabiał, wołowina, drób, jaja, ryby, owoce morza, szparagi, ziemniaki, rośliny strączkowe, orzechy, nasiona, soja i produkty pełnoziarniste. Natomiast większość warzyw i owoców ma niewielkie ilości asparaginy.