Tylko jeden napój słodzony cukrem dziennie może zwiększyć ryzyko chorób serca i udaru mózgu u kobiet.

Słodzone napoje obejmowały napoje owocowe, napoje sportowe i energetyczne, zwykłe napoje bezalkoholowe (nie napoje dietetyczne), słodzone wody butelkowane i herbaty, a także kawę z dodatkiem cukru.
Ogólnie rzecz biorąc, prawdopodobieństwo konieczności wykonania zabiegu, takiego jak angioplastyka, w celu otwarcia zatkanych tętnic było o 26 procent większe wśród kobiet, które piły jeden lub więcej słodkich napojów dziennie. Były one też o 21 procent bardziej narażone na udar.
Autorka badania Cheryl Anderson z University of California San Diego powiedziała, że wyniki badania sugerują, że cukier może zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych na kilka sposobów. „Podnosi poziom glukozy i stężenie insuliny we krwi, co może zwiększać apetyt i prowadzić do otyłości, głównego czynnika ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
Anderson dodaje, że zbyt dużo cukru we krwi jest również związane ze „stresem oksydacyjnym i stanem zapalnym, opornością na insulinę, niezdrowym profilem cholesterolu i cukrzycą typu 2, powolnym zwężeniem tętnic, które leżą u podstaw chorób sercowo-naczyniowych”.
Według American Heart Association napoje słodzone cukrem są największym źródłem dodanych cukrów w amerykańskiej diecie. Typowa 12-uncyjna puszka sody zawiera 130 kalorii i 8 łyżeczek cukru (34 g) cukru.
Morał tej historii? Naucz się kochać czystą wodę, niesłodzoną mrożoną herbatę i inne napoje bez cukru.
Badanie „Sugar-Sweetened Beverage Intake and Cardiovascular Disease Risk in the California Teachers Study” zostało opublikowane w Journal of American Heart Association.
Ekologia.pl (JSz)