Kilka szklanek soku z granatu tygodniowo może zapobiegać infekcjom wśród osób dializowanych - poinformowali naukowcy podczas zjazdu Amerykańskiego Towarzystwa Nefrologicznego w Denver.

Izraelscy naukowcy wykorzystywali w swoich badaniach sok marki Naturafood, który, jak twierdzą, ma największą zawartość polifenoli, czyli antyoksydantów redukujących działanie wolnych rodników.
„W ciągu ostatnich trzech lat wykazano, że sok z granatu zawiera największe stężenie polifenoli wśród całej gamy produktów. O wiele więcej niż chociażby czerwone wino” – mówi dr Batya Kristal ze Szpitala Zachodniej Galilei w Nahariya.
W badaniach wzięło udział 101 pacjentów, z których połowa piła trzy razy w tygodniu około pół szklanki soku z granatu, pozostali natomiast pili sok placebo. Po upływie roku u osób z pierwszej grupy zaobserwowano zmniejszenie liczby cząsteczek zapalnych we krwi, czego rezultatem były rzadsze wizyty w szpitalu.
Badacze nie zauważyli żadnych efektów ubocznych, jednak zwracają uwagę, że ze względu na wysoką zawartość potasu pacjenci z niewydolnością nerek powinni skonsultować się z lekarzem i ustalić najlepszą dla nich dawkę soku.
Eksperci z zakresu żywienia zauważają, że właściwości antyoksydacyjne posiada większość naturalnych soków, dlatego podkreślają, że należy przeprowadzić szerzej zakrojone badania, aby dowieść, że granat rzeczywiście wyróżnia się na tle innych owoców.
Ekologia.pl (JSz)
Bibliografia
Amerykańskie Towarzystwo Nefrologiczne