Woda alkaliczna - właściwości, działanie i zastosowanie wody alkalicznej

Specjaliści od żywienia od lat przekonują, że najzdrowiej jest pić wodę. Okazuje się jednak, że nie bez różnicy którą! Woda alkaliczna od kilku lat zyskuje coraz większą popularność wśród celebrytów oraz ludzi, którzy chcą żyć dłużej i zdrowiej. Na czym polega fenomen wody alkalicznej i jak można skorzystać z jej walorów?



Woda alkaliczna zdaniem zwolenników ma być najzdrowszym napojem. Źródło: Fot. Alter-ego/ShutterstockWoda alkaliczna zdaniem zwolenników ma być najzdrowszym napojem. Źródło: Fot. Alter-ego/Shutterstock
  1. Historia wody alkalicznej
  2. Jak działa woda alkaliczna?
  3. Korzyści zdrowotne wynikające z picia wody alkalicznej
  4. Jak powstaje woda alkaliczna?
  5. Czy woda alkaliczna jest bezpieczna?
  6. Czy warto zacząć pić wodę alkaliczną?
Czym jest woda alkaliczna? Tak naprawdę pełna nazwa nowego hitu żywieniowego brzmi: jonizowana woda alkaliczna. Mowa o zwykłym H20, którego odczyn podwyższono do poziomu 8-9,5 pH. Klasyczna woda kranowa jest tymczasem neutralna, co oznacza, że jej pH oscyluje wokół 7.

Zasadowy odczyn nie jest jednak jedynym wyróżnikiem popularnego napoju. O poziomie pH decyduje bowiem relacja dodatnich jonów wodorowych i ujemnych jonów mineralnych. Te ostatnie znajdują się również we „zwykłej” wodzie, ale w alkalicznej jest ich znacznie więcej. One też decydują o potencjale redukowania zjawiska utleniania w organizmie. To proces jonizacji H2O sprawia, że nabiera ona alkalicznego charakteru.

Historia wody alkalicznej


Badania naukowe nad jonizacją rozpoczęły się w na początku lat 30-tych w Japonii. Dopiero po dwóch dekadach udało się jednak opracować sprzęt do elektrolizy wody. Pod auspicjami Uniwersytetu w Tokio w 1954 r. wyprodukowano pierwszą komercyjną maszynę, której celem miało być optymalne dostosowanie wody na potrzeby uprawy ryżu.

W latach 60-tych Japończycy zaczęli podejrzewać, że jonizowana woda może mieć właściwości zdrowotne. W końcu udało im się opracować sprzęt o standardzie medycznym zdolny do wyprodukowania alkalicznego H20. Technologię tą w latach 90-tych przejęli i rozwinęli Koreańczycy. Jednocześnie w ostatniej dekadzie XX w. o zasadowej wodzie zrobiło się głośno w mediach – wówczas też pojawiły się chwytliwe hasła typu „cudowna woda” czy „woda życia”.

Jak działa woda alkaliczna?


Bardzo wiele z napojów, które pijemy, ma w rzeczywistości kwaśny odczyn. Sok pomarańczowy szacowany jest na poziomie pH 3,3, a kawa pH 5. W wielu regionach również woda kranowa jest lekko kwaśna. Zdaniem entuzjastów wody alkalicznej sytuacja taka prowadzi do zakwaszania krwi i tkanek ciała, co może prowadzić do rozwoju problemów takich jak osteoporoza czy nawet nowotwory.

Jonizowana woda alkaliczna ma być panaceum na zakwaszenie organizmu. Jej cząsteczki tworzą wyjątkowo małe skupiska, a poziom rozpuszczonego wodoru jest bardzo wysoki. Z tego też względu uważa się, że woda alkaliczna lepiej nawadnia organizm i ratuje przed dehydratacją.

Picie wody zasadowej ma więc z jednej strony neutralizować szkodliwy wpływ kwaśnych napojów, z drugiej, poprawiać procesy fizjologiczne zachodzące w ciele. Coraz więcej mówi się też o możliwych korzyściach z jej konsumpcji, a dotyczą one szerokiej sfery potencjalnych problemów zdrowotnych – od funkcjonowania układu pokarmowego po oczekiwaną długość życia!
Filtr alkalizujący wodę. Źródło: photopixel/Shutterstock

Korzyści zdrowotne wynikające z picia wody alkalicznej


Bardzo ważnym aspektem konsumpcji jonizowanej wody alkalicznej ma być walka z wolnymi rodnikami, które naukowcy obwiniają za procesy zapalne czy proces starzenia. Z niektórych studiów wynika, że może ona pełnić rolę ochronną i redukować tempo zgubnego procesu utleniania. Sugeruje się wręcz, że woda o zasadowym odczynie może obniżać poziom glukozy, złego cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi. W badaniach prowadzonych na myszach udało się połączyć konsumpcję jonizowanej wody alkalicznej z udaremnieniem planowej śmierci komórek beta na trzustce, które odpowiedzialne są za produkcję insuliny. Wydaje się więc, że zmodyfikowane H2O może być odpowiedzią na nękające współczesne społeczeństwa zaburzenia metaboliczne wynikające z nieprawidłowej diety i siedzącego stylu życia.

Jednym z najlepiej opisanych i udowodnionych mechanizmów oddziaływania wody alkalicznej na ludzkie zdrowie jest redukcja procesów zapalnych w jelitach. U myszy umyślnie zainfekowanych pasożytem po hydratacji zaobserwowano wyraźne obniżenie ekspresji związków wywołujących stany zapalne. Sugeruje się również, że woda alkaliczna jest w stanie powstrzymać fermentację zachodzącą w jelicie grubym oraz zneutralizować część kwasów żołądkowych. Redukuje też refluks neutralizując nadmiar pepsyny w żołądku. Jej konsumpcja może być więc obietnicą poprawy stanu zdrowia dla gastryków cierpiących na chroniczne stany zapalne układu pokarmowego, jak i doraźne infekcje.

Poza tym woda alkaliczna ma korzystnie wpływać na nasz metabolizm. Przede wszystkim podkreśla się jej zdolność do lepszego wypłukiwania niepożądanych substancji z organizmu. Może to ograniczać ryzyko powstawania kamieni nerkowych. Poza tym ogólnie obniżenie poziomu zakwaszenia organizmu po pozytywnie wpływać na homeostazę organizmu.

Picie wody alkalicznej w czasie lub po wyczerpującym treningu ma skutecznie uzupełniać stracone płyny. Właściwość tą potwierdzono w badaniach naukowych nad lepkością wody. Niestety, niepotwierdzone jak dotąd pozostają tezy o odmładzającym działaniu H2O o wysokim poziomie pH. Entuzjaści jonizowanej wody bez specjalnych podstaw empirycznych podtrzymują również, że alkaliczna woda wspiera system odpornościowy, wzmacnia strukturę kości, usprawnia odchudzanie oraz zapobiega rozwojowi różnych typów raka. W jednym z badań na myszach zasugerowano również, że ma ona wydłużać życie gryzoni, ale efekty te nie zostały jak dotąd potwierdzone w stosunku do ludzi.
Tabela przedstawiająca potencjalne korzyści wynikające z picia jonizowanej wody alkalicznej; opracowanie własne
Tabela przedstawiająca potencjalne korzyści wynikające z picia jonizowanej wody alkalicznej; opracowanie własne

Jak powstaje woda alkaliczna?


Istnieją dwa rodzaje wody alkalicznej. Pierwsza pochodzi z przyrody i jest wynikiem przepływania źródlanej wody przez skały zawierające zestaw pożądanych minerałów. Zarówno jej pH jak i poziom anionów bywają jednak bardzo różne i trudne do kontroli. Na potrzeby medyczne produkuje się więc wodę alkaliczną na bazie czystego H2O poddanego elektrolizie.

W tym procesie specjalny jonizator rozbija skupiska cząsteczek wody eliminując te, które mają bardziej kwaśny charakter. Tak przygotowany produkt jest butelkowany i sprzedawany w sklepach. Warto pamiętać jednak, że jego walory w dużej mierze zależą od źródła, z którego pozyskano wodę do elektrolizy – nie zawsze musi ono być optymalne pod względem czystości czy składu mineralnego.

W sprzedaży znajdują się również specjalne jonizatory, które zmieniają zwykłą wodę w alkaliczną. Jest to niestety jednak dość drogi sprzęt.

Czy woda alkaliczna jest bezpieczna?


Woda alkaliczna pita jest już na szeroką skalę od dobrych trzydziestu lat i jak dotąd nie wykazuje żadnych poważnych skutków ubocznych. Uważana jest więc powszechnie za bezpieczną dla zdrowia dla ludzi w różnym wieku. Z drugiej strony, brakuje jednak studiów potwierdzających zalecany czy dopuszczalny limit jej konsumpcji bądź też długoterminowy wpływ na organizm.

Nie poleca się natomiast picia zasadowej wody osobom z ciężkimi chorobami czy niewydolnością nerek. W niektórych źródłach można też znaleźć ostrzeżenie, że duże ilości alkalicznej wody mogą powodować przesuszanie i świąd skóry lub lekkie zaburzenia gastryczne. Nie są to jednak poważne dolegliwości.

Warto dodać, że woda alkaliczna smakuje inaczej niż H20, od którego jesteśmy przyzwyczajeni. Wielu ludzi uważa, że jest przyjemniejsza do picia i łatwiej jest spożyć jej większe ilości, ale należy liczyć się z faktem, że dość wyraźnie zmienia smak kawy czy herbaty. Tutaj wrażenia organoleptyczne nie muszą być pozytywne.
Butelkowana woda alkaliczna. Źródło: The Image Party/Shutterstock

Czy warto zacząć pić wodę alkaliczną?


Obietnice związane z wodą alkaliczna brzmią kusząco, ale nie można im ślepo wierzyć. Po pierwsze, obiektywnych i odpowiednio udokumentowanych dowodów naukowych jest stosunkowo niewiele. Większość tez podnoszonych przez zwolenników i sprzedawców jest wręcz nieuzasadniona.

Po drugie, sceptycy wskazują, że człowiek jest, bądź co bądź, istotą zrodzoną i żyjącą już miliony lat na świecie, w którym woda jest zazwyczaj neutralna. Mimo rozmaitej diety zawierającej produkty alkalizujące i zakwaszające nasze ciała są w stanie utrzymać homeostazę, czyli wewnętrzną równowagę. Pomagają nam w tym procesie nerki, które bardzo skutecznie filtrują krew oraz płuca, która pozbywają się nadmiaru zakwaszającego dwutlenku węgla. Doskonałym równoważnikiem pH jest także żołądek, w którym kwasy oraz enzymy trawienne efektywnie neutralizują każdy typ strawy.
Woda alkaliczna jest jednym z modnych trendów, które wydają się być przynajmniej nieszkodliwe. Spróbować więc teoretycznie nie zaszkodzi. Kto wie, może właśnie Ty odczujesz na własnej skórze korzystny wpływ na układ pokarmowy? Na pewno może jednak żyć zdrowo pijąc zwykłą, czystą wodę. Dla ogromnej większości ludzi nie ma wielkiej różnicy między spożywaniem wody o neutralnym lub podwyższonym pH – ważne jest raczej, aby dbać o odpowiednią ilość płynów każdego dnia!
Ekologia.pl (Agata Pavlinec)

Bibliografia

1. „Clinical Effect and Mechanism of Alkaline Reduced Water” ROSA MISTICA i in., https://www.researchgate.net/publication/286719002_Clinical_effect_and_mechanism_of_alkaline_reduced_water, 26/07/2022
2. “Effect of electrolyzed high-pH alkaline water on blood viscosity in healthy adults” Joseph Weidman i in., https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-016-0153-8, 26/07/2022
3. “Is alkaline water a miracle cure – or BS?” The science is in Arwa Mahdawi, https://www.theguardian.com/global/2018/oct/29/alkaline-water-cure-bs-science-beyonce-tom-brady, 26/07/2022
4. “Alkaline Water and Longevity: A Murine Study” Massimiliano Magro, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4906185/, 26/07/2022
5. “Daily ingestion of alkaline electrolyzed water containing hydrogen influences human health, including gastrointestinal symptoms” Yoshinori Tanaka i in., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6352572/, 26/07/2022
6. “Alkaline Ionized Water History And Medical Approval” Molecular Hydrogen Institute, http://www.molecularhydrogeninstitute.com/alkaline-ionized-water-history-and-medical-approval, 26/07/2022

Ocena (2.6) Oceń: