Zielone warzywa liściaste a cukrzyca typu 2

Dieta bogata w zielone warzywa liściaste, jak szpinak i kapusta, wyraźnie zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 − wynika z analizy brytyjskich naukowców.



Fot. sxc.huFot. sxc.hu

Cukrzyca typu 2 została uznana przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) za niezakaźną epidemię XXI wieku. Liczba nowych zachorowań na nią wzrosła w ostatnich dwóch dekadach w zastraszającym tempie. Przyczyną mogą być czynniki genetyczne, jednak największe znaczenie ma prowadzenie niezdrowego stylu życia, a więc przejadanie się, brak ruchu, otyłość.  
Co prawda, dieta bogata w warzywa i owoce jest znana z korzystnego wpływu na układ krążenia jednak jej rola w prewencji cukrzycy typu 2 nie została dobrze udokumentowana, dlatego aby zweryfikować związek między zwiększeniem spożycia warzyw i owoców a spadkiem ryzyka cukrzycy typu 2, naukowcy z Uniwersytetu w Leicester przeanalizowali dane zebrane w sześciu różnych badaniach, które łącznie objęły ponad 220 tys. osób.

Wyniki pokazują, że osoby jedzące więcej warzyw i owoców nie były mniej narażone na cukrzycę typu 2, natomiast tylko zielone liściaste warzywa, jak szpinak, kapusta oraz spokrewnione z nią brokuły i kalafior, obniżały ryzyko tego schorzenia. Osoby, które zjadały dziennie ok. 122 gramy zielonych warzyw były o 14 proc. mniej narażone na cukrzycę.

„Te badania wskazują, że zielone, liściaste warzywa pełnią szczególnie ważną rolę w prewencji cukrzycy typu 2” − komentuje współautorka pracy prof. Melanie Davies.

Na razie, naukowcy nie potrafią wytłumaczyć swoich obserwacji. Jak spekulują, może to mieć związek z tym, że zielone warzywa są bogate w przeciwutleniacze, np. w witaminę C, chroniące przed szkodliwym oddziaływaniem wolnych rodników na tkanki. Zawierają też duże ilości magnezu, który może chronić przed cukrzycą oraz są dobrym źródłem kwasu alfa−linolenowego, jednego z kwasów omega−3 mających pozytywny wpływ na wrażliwość komórek na insulinę.

Biorąc pod uwagę, że najnowsza analiza dotyczyła niewielkiej liczby badań, może być za wcześnie na stwierdzenie, że warzywa i owoce w diecie mają niewielki wpływ na ryzyko cukrzycy i że tylko zielone warzywa odgrywają tu istotną rolę.

Podobnego zdania jest dyrektor ds. badań nad cukrzycą w fundacji Diabetes UK - Iain Frame, który ostrzega, że dowody na rolę zielonych warzyw w zapobieganiu tej choroby są na razie bardzo ograniczone i za wcześnie jest, by spożywanie ich w większych ilościach uznać za sposób na obniżenie jej ryzyka.

"Bylibyśmy zaniepokojeni, gdyby skupianie się na niektórych pokarmach odciągnęło uwagę od zaleceń na temat spożywania pięciu porcji warzyw i owoców dziennie, co daje korzyści w postaci spadku ryzyka chorób serca, udaru mózgu, niektórych nowotworów i otyłości, jak również cukrzycy typu 2" - powiedział Frame w rozmowie z BBC.
Ekologia.pl

Bibliografia

Pismo „British Medical Journal”

Ocena (3.5) Oceń: