Mirakulina – słodzi i leczy! Obiecujący ekstrakt z cudownych owoców
Mirakulina w tabletkach robi zawrotną karierę na całym świecie. Naturalny ekstrakt z owoców synsepalu słodkiego zyskał sobie już przydomek „cudownego” ze względu na efekt, jaki wywiera na nasze odczucia smakowe. Wyjaśniamy, co to jest mirakulina, skąd pochodzi i jak można ją wykorzystać z korzyścią dla zdrowia.
Owoce synsepalu słodkiego (Synsepalum dulcificum) przywiózł w pierwszej połowie XVIII w. z Zachodniej Afryki do Europy francuski odkrywca Chevalier des Marchais. Czerwone jagody okazały się mieć magiczny wpływ na kubeczki smakowe, sprawiając, że nawet kwaśne posiłki smakują słodko. Dopiero w latach 60 XX w. japońskim i holenderskim naukowcom udało się jednak wyizolować mirakulinę, substancję będącą sprawcą całego organoleptycznego zamieszania.
Co to jest mirakulina?
Aby zrozumieć, jak działa mirakulina, trzeba najpierw zagłębić się w jej chemiczne sekrety. Z naukowego punktu widzenia jest to glikoproteina, a więc białko zawierające w swojej strukturze oligosacharydy, czyli węglowodany złożone z cukrów prostych. Zaaplikowana na język mirakulina sama w sobie nie smakuje słodko, ale wiąże się z receptorami słodkiego smaku, sprawiając, że jedzone później kwaśne pokarmy, łącznie z cytrusami, zaczynają wydawać się słodkie. Efekt ten działa przez 1-2 godziny po konsumpcji mirakuliny.
Owe niezwykłe właściwości spotkały się oczywiście z ogromnym zainteresowaniem ze strony przemysłu spożywczego i farmakologicznego. Trudno wszak wyobrazić sobie bardziej komercyjny pomysł niż „oszukiwanie” kubeczków smakowych odchudzających się osób, w taki sposób, że wydaje im się, że jedzą słodkie, podczas gdy w rzeczywistości konsumują kwaśne, niskokaloryczne pokarmy. Marketingową maszynę zatrzymał jednak sprzeciw Amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków wobec wpisania mirakuliny na listę dopuszczonych dodatków do żywności. W 2011 r. FDA zakazało nawet importu owoców synsepalu słodkiego w celach produkcji sztucznego słodzika. W USA dopuszcza się natomiast wytwarzanie suplementów diety z mirakuliną, podczas gdy w Unii Europejskiej suszone owoce synsepalu mają status „nowej żywności”.
Jak działa mirakulina?
Potencjał zmiany smaku nie jest jedynym zastosowaniem mirakuliny. Owoce synsepalu wykorzystywane były od wieków przez tradycyjne społeczeństwa Zachodniej Afryki do słodzenia wina palmowego, chleba kukurydzianego, jak również doprawiania marynat i przetworów. Ponadto liście z drzewa Synsepalum dulcificum w Beninie i Nigerii polecane są na cukrzycę, a w Tanzanii i Malezji stosuje się je w opiece poporodowej. Korzenie drzewa znajdują zastosowanie w leczeniu kaszlu i gruźlicy, a nawet chorób wenerycznych. Wykorzystuje się nawet korę, która ma przynosić ulgę w przypadku problemów z prostatą i zaburzeniami erekcji.
W związku z taką renomą w tradycyjnej medycynie współcześni naukowcy również postanowili przyjrzeć się mirakulinie. Tabletki z wyizolowaną substancją stały się w ostatnich latach nowym „hitem” na rynku zdrowej żywności, co wcale jeszcze oczywiście nie dowodzi ich skuteczności. W badaniach prowadzonych na szczurach w 2006 r. ekstrakt z owoców synsepalu faktycznie jednak wydaje się zwiększać produkcję insuliny i poprawiać wrażliwość na nią, co może być przydatne w kontrolowaniu cukrzycy. Na dziś jednak brakuje dowodów, które uzasadniałyby leczenie cukrzycy mirakuliną w tabletkach.
Bardzo obiecująco wygląda zastosowanie mirakuliny w prewencji nowotworów. Wysoka zawartość flawonoidów i terpenoidów w owocach synsepalu znajduje przełożenie na silne działanie przeciwutleniające, które zdaniem naukowców z Hiszpanii może nawet ograniczyć tempo rozprzestrzeniania się złośliwych form raka, zwłaszcza w obrębie jelita grubego. Sugeruje się również potencjał przeciwdziałania nowotworowi skóry oraz ogólnie procesowi starzenia. Dla pacjentów przyjmujących chemioterapię tabletki z mirakuliną mogą być cennym wspomaganiem apetytu.
Poza tym mirakulina wydaje się aktywnie obniżać poziom kwasu moczowego we krwi i tym samym redukować objawy i nasilenie dny moczanowej. To o tyle istotne, że leki zapisywane na dnę mogą mieć toksyczny wpływ na nerki – mirakulina zaś pozbawiona jest tej wady. Dodatkową korzyścią zaobserwowaną jak dotąd jedynie na gryzoniach jest możliwość ograniczenia drgawek, co w niektórych sytuacjach może chronić życie.
Same tylko przeciwutleniające właściwości mirakuliny mogą zdaniem naukowców mieć ogólne korzyści zdrowotne dla zdrowia ograniczając szkodliwe działanie wolnych rodników. W szczególności w badaniach na szczurach zaobserwowano pozytywny wpływ na wątrobę i poziom cholesterolu.
Ciekawostka: Olej z pestek synsepalu słodkiego okazuje się mieć być również dobrodziejstwem dla urody. Aplikowany na włosy nie tylko wyraźnie zmniejsza ich łamliwość, ale po dwóch latach regularnego stosowania wydaje się w istotny sposób pobudzać ich wzrost oraz ogólną masę.

Mirakulina – jak stosować?
Według oficjalnych zaleceń dzienna dawka suszonych owoców mirakuliny nie powinna przekraczać 0,7 g. Nie ma jednak jak dotąd ustalonego dawkowania, gdyż zbyt mało jest badań na temat bezpieczeństwa i faktycznej skuteczności preparatu. W szczególności brakuje badań klinicznych prowadzonych na ludziach.
W związku z tym przyjmowanie mirakuliny w tabletkach jest obecnie przedsięwzięciem podejmowanym na własne ryzyko. Przy dawkowaniu warto więc trzymać się zaleceń producenta i nigdy nie przekraczać sugerowanych przez niego ilości.
Póki co mirakulina nie jest dostępna w klasycznych aptekach. Jej dystrybucją zajmują się wyłącznie sklepy internetowe, niestety, nie zawsze o sprawdzonej jakości. Preparat nie jest też tani, gdyż dwutygodniowa terapia kosztuje ponad 100 zł. Większość tabletek mirakuliny ma postać tabletek do ssania przeznaczonych do stosowania przed posiłkiem – aby zwiększyć jego odczuwalną słodkość.

Czy mirakulina jest szkodliwa?
Studia nad bezpieczeństwem mirakuliny są wciąż w powijakach. Według regulacji unijnej nr 2021/1974 suszone owoce Synsepalum dulcificum mogą być wykorzystywane do produkcji suplementów diety z zastrzeżeniem, że nie powinny być one kierowane do dzieci, kobiet ciężarnych oraz karmiących piersią. Do 2026 r. pozwolenie na dystrybucję surowca w Europie ma wyłącznie jedna hiszpańska firma, która wnioskowała o pozwolenie.
Jeśli chodzi o ewentualne skutki uboczne i przeciwwskazania do stosowania mirakuliny, wiarygodnych informacji jest wciąż zbyt mało. Ze wstępnych badań wynika, że ekstrakt z owoców synsepalu słodkiego może u wrażliwych osób wywoływać silne reakcje alergiczne. Ryzyko to w szczególny sposób dotyczy pacjentów uczulonych na soję, lateks, brzoskwinie i orzeszki sojowe.
Zwiększoną ostrożność powinni zachować również diabetycy. Z uwagi na to, jak działa mirakulina na poziom cukru we krwi, można mieć obawy co do łączenia jej z lekami takimi jak insulina. Skoncentrowane działanie substancji obniżających poziom glukozy może prowadzić do groźnych dla zdrowia stanów fizycznych (hipoglikemii).


Mirakulina – pytania i odpowiedzi
Na co pomaga mirakulina?
Mirakulina sprzedawana jest głównie jako suplement zmieniający smak posiłków. Jej właściwości przeciwrakowe, przeciwcukrzycowe, przeciwkonwulsyjne i zwalczające dnę moczanową nie są jeszcze w pełni zweryfikowane pod względem skuteczności i bezpieczeństwa.
Czy mirakulina jest szkodliwa?
Mirakulina może wywoływać alergię i obniżać poziom cukru we krwi, co jest groźne
Ile kosztuje mirakulina
Opakowanie 10 sztuk tabletek do ssania z mirakuliną kosztuje w internecie ok. 80 zł.
- „This Traditional African Fruit May Be a ‘Miracle’” Cordialis Msora-Kasago, https://www.healthline.com/nutrition/miracle-fruit-benefits, 6/02/2024;
- “Nutritional benefits, phytochemical constituents, ethnomedicinal uses and biological properties of Miracle fruit plant (Synsepalum dulcificum Shumach. & Thonn. Daniell)” Afolabi Clement Akinmoladun i in., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7785844/, 6/02/2024;
- “Authorization of two new novel foods: dried berries from miracle fruit and the migratory locust” Food Chain ID, https://www.foodchainid.com/authorization-of-two-new-novel-foods-dried-berries-from-miracle-fruit-and-the-migratory-locust/, 6/02/2024;
- “Miracle Berry as a Potential Supplement in the Control of Metabolic Risk Factors in Cancer” Marta Gómez de Cedrón i in., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7765360/, 6/02/2024;
- “Evaluation of the Anticonvulsant Potential of Aqueous Fraction of Synsepalum dulcificum Seed Extract in Mice” Olaitan J. Jeremiah i in., https://www.researchgate.net/publication/282603042_Evaluation_of_the_Anticonvulsant_Potential_of_Aqueous_Fraction_of_Synsepalum_dulcificum_Seed_Extract_in_Mice, 6/02/2024;
- „Chemical Ecology” Kunisuke Izawa, Motonaka Kuroda, Comprehensive Natural Products II, 2010;



