„Weganka w ciąży”. Jak powinna wyglądać roślinna dieta kobiety ciężarnej
No co powinny zwrócić uwagę kobiety decydujące się na wegańską ciążę? Jak stosować dietę roślinną podczas wzrostu i rozwój płodu, a także po urodzeniu dziecka i w jego dalszym życiu? Odpowiedzi na te pytania, a także zbiór informacji dietetycznych, praktycznych rad i przepisów dotyczących ciąży na diecie roślinnej znajdziemy w najnowszym poradniku „Weganka w ciąży” autorstwa Iwony Kibil.
Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne oznajmia, że odpowiednio zaplanowane diety wegetariańskie są zdrowe, spełniają zapotrzebowanie żywieniowe dla wszystkich grup osób, uwzględniając przy tym także niemowlęta, kobiety ciężarne i karmiące.
Diety roślinne ponadto mają działanie prozdrowotne w stosunku do licznych chorób cywilizacyjnych (typu miażdżyca, cukrzyca typu II, nowotwory, otyłość itp.), ze względu na niskie spożycie tłuszczów nasyconych, cholesterolu, a wyższe spożycie przeciwutleniaczy (witamina E, C, beta-karoten, kwas foliowy, fitozwiązki).
Opinia Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetycznego z 2003 roku powielane jest w wielu artykułach i książkach dotyczących diet roślinnych.
Dlaczego zatem ludzie (a nawet lekarze i dietetycy) podchodzą sceptycznie do kobiet w ciąży, nie rezygnujących z diety roślinnej? Dlaczego kobiety w ciąży muszą stale słuchać od znajomych i rodziny, że taka dieta nie jest zdrowa, szkodzi zarówno im jak i ich dziecku?
Z drugiej strony nikt nie krytykuje ciężarnej, która od rana do wieczora zajada się kruchymi ciastkami, kiełbasą z grilla czy drożdżówkami z cukierni, doprowadzając przy tym nie tylko do niedoborów pokarmowych lecz do nadmiernego spożycia szkodliwych substancji!
Niestety, w Polsce wciąż dominuje przekonanie, że kobieta w ciąży może jeść za dwoje i może jeść co chce (ma przecież zachcianki), oby tylko jadła mięso, które jest źródłem żelaza.
Poradnik „Weganka w ciąży” nie powstał po to, aby udowodnić osobom niedowierzającym, że dieta oparta na roślinach jest odpowiednia także w ciąży (pod warunkiem, jeżeli jest odpowiednio zbilansowana). Nie powstał również, by obalać mity dotyczące diety wegetariańskiej w ciąży. Głównym celem książki jest zwrócenie uwagi kobiet decydujących się na wegańską ciążę na ich dietę. Dieta kobiety ciężarnej odgrywa niebywałe znaczenie nie tylko podczas wzrostu i rozwój płodu, lecz także po urodzeniu dziecka i w jego dalszym życiu!
Czego dowiesz się z poradnika:
- Wegańska ciąża a ciąża tradycyjna – jakie są różnice w sposobie odżywiania się i w wynikach badań
- Ile kalorii powinno spożywać się w ciąży i ile powinno się przytyć
- Ile białka powinna spożywać ciężarna weganka, które źródła białka wybierać
- Kwasy tłuszczowe w diecie ciężarnej weganki – dlaczego są ważne i jak zadbać o ich odpowiednie spożycie
- Witaminy i składniki mineralne niezbędne do prawidłowego przebiegu ciąży
- Żelazo – jakie są rodzaje tego pierwiastka, główne źródła, w jaki sposób zwiększyć jego przyswajanie i na co uważać
- Cynk – główne źródła, mechanizm przyswajania oparty na badaniach naukowych
- Magnez – dlaczego jest ważny, skąd go czerpać
- Jod – dlaczego jest ważny, czy powinno się go suplementować
- Wapń – ile powinno się go spożywać, jakie są główne źródła
- Witamina D – dlaczego suplementacja jest ważna
- Witamina B12 – szeroko rozwinięty temat tej witaminy
- Kwas foliowy – dlaczego kobiety w ciąży nie mogą dopuścić do jego niedoboru
Ponadto:
- Kofeina – główne źródła, dopuszczalny limit
- Poranne mdłości, zgaga i niestrawność – jak sobie pomóc, sprawdzone sposoby
- Bezpieczeństwo żywności w czasie ciąży
- Przykładowa dzienna racja pokarmowa dla ciężarnej weganki/wegetarianki
- Przykładowe jadłospisy dla weganki i wegetarianki w ciąży
- Przepisy ze zdjęciami

Autorka książki:
Iwona Kibil – specjalistka żywienia człowieka i dietetyki, diet coach. Właścicielka poradni żywieniowej dla wegan i wegetarian WegeCentrum.
Autor przepisów:
Kornel Kisała – kucharz, specjalista kuchni wegańskiej i surowej. Szef kuchni znanego wegańskiego baru.








