Domowe syropy, które wzmocnią odporność

Borykasz się często z przeziębieniami i infekcjami dróg oddechowych? Masz wrażenie, że katar i kaszel towarzyszą Ci przez większość sezonu jesienno-zimowego? Zanim pobiegniesz do apteki, wypróbuj domowe syropy, które wzmacniają odporność organizmu i pozwalają łatwiej radzić sobie z powszechnymi zarazkami. Naturalne i tanie, korzystają one ze składników, które medycyna od wieków uważa za skuteczne środki przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.



Syrop z miodu, czosnku i imbiru. Źródło: Olesia Bech/ShutterstockSyrop z miodu, czosnku i imbiru. Źródło: Olesia Bech/Shutterstock
  1. Imbir z czosnkiem, czyli duet doskonały
  2. Przyprawy w syropie
  3. Syrop z bzu
  4. Echinacea w syropie
  5. Syropy owocowe na odporność
  6. Ostrożnie z syropami!
Z chwilą, gdy ludzie odkryli, że cukier posiada doskonałe właściwości konserwujące, syropy stały się sposobem na utrwalanie popularnych produktów naturalnych. A ponieważ w przyrodzie istnieje cała gama owoców, ziół i przypraw o działaniu terapeutycznym, syropy oprócz funkcji czysto smakowej, zaczęły dość szybko trafiać na półki aptek i sklepów ze zdrową żywnością. Większość z nich możesz jednak przygotować samodzielnie w domu, ciesząc się kontrolowanym składem, świeżością surowców oraz oszczędnością ekonomiczną.

Imbir z czosnkiem, czyli duet doskonały


Dwa składniki, które pojawiają się we większości przepisów na syropy wspomagające w walce z przeziębieniami to imbir oraz czosnek. Te niezwykle aromatyczne przyprawy wykorzystywane są przez medycynę tradycyjną na całym świecie, a i współcześni naukowcy zgodnie uznają ich walory terapeutyczne. Czosnek zawiera allicynę, która jest naturalnym antybiotykiem i pomaga organizmowi zwalczać bakterie, wirusy oraz grzyby. Działa bezpośrednio na nasze komórki, ułatwiając im walkę z patogenami poprzeć modulację produkcji prozapalnych cytokin. Imbir natomiast posiada silne właściwości antyoksydacyjne redukując m.in. stany zapalne w drogach oddechowych.

Syrop imbirowo-czosnkowy

Składniki:
  • ½ szklanki startego korzenia imbiru
  • ½ szklanki rozdrobnionego czosnku
  • 2 szklanki miodu
  • 1 łyżka posiekanych świeżych liści mięty
  • ½ szklanki octu jabłkowego
  • ½ łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:
Wszystkie składniki połącz, wymieszaj i zamknij w dużym słoiku. Naczynie umieść na dobrze naświetlonym oknie na 3-5 dni. W międzyczasie często mieszaj. Gotowy syrop schowaj do lodówki i podawaj dorosłym do 3 razy dziennie po 1 łyżce (dzieciom po 1 łyżeczce). Syrop można rozwadniać ciepłą wodą i sokiem z cytryny. (Źródło: https://www.earthtokathy.com/)

Syrop na bazie czosnku i imbiru nie tylko przeciwdziała infekcjom, ale także aktywnie je zwalcza. Preparat poleca się przede wszystkim w przypadku chorób przebiegających z kaszlem i bólem gardła.

Przyprawy w syropie


Imbir to nie jedyna przyprawa korzenna, która ma funkcje immunomodulacyjne. Miłośnicy wyrazistych aromatów mogą na jesień przygotować naturalny syrop także na bazie innych kuchennych przysmaków. Na uwagę zasługuje przede wszystkim kurkuma, której aktywny związek, kurkumina, wpływa na uruchamianie naturalnych mechanizmów obronnych organizmu, a konkretnie stymulowanie limfocytów T i B, makrofagów oraz komórek NK, czyli tak zwanych „naturalnych zabójców”. Odporność skutecznie wspiera również aromatyczny korzeń chrzanu, którego przeciwutleniające właściwości pobudzają aktywność białych krwinek. Silne działanie przeciwzapalne wykazuje także piperyna zawarta w czarnym pieprzu oraz olejek eteryczny obecny w goździkach.

Syrop 5 przypraw

Składniki:
  • 1 korzeń chrzanu
  • 1 szklanka wody z octem jabłkowym w proporcji 1:1
  • 1 łyżka kurkumy
  • kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 goździk
  • ½ korzenia imbiru
  • ½ szklanki skórki z pomarańczy
  • ½ szklanki miodu

Przygotowanie:
Wszystkie przyprawy umieść w małym garnku i zalej 2 szklankami wody. Gotuj na małym ogniu ok. godziny, aż większość płynu się z redukuje. Po ostygnięciu dodaj wodę z octem i miód i zamieszaj. Tak przygotowany syrop przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu do wiosny. (Na podst.: https://timesofindia.indiatimes.com/)
Syrop z owoców czarnego bzu. Źródło: Madeleine Steinbach/Shutterstock

Syrop z bzu


Od dekad w Polsce przygotowuje się także syropy z czarnego bzu, którego lecznicze właściwości potwierdza współczesna medycyna. Ekstrakt z owoców Sambucus nigra w badaniach laboratoryjnych wykazuje silne działanie przeciwwirusowe skutecznie zwalczając m.in. wirusa grypy. Z eksperymentów wynika, że standardowa grypa trwa nawet 3-4 dni krócej przy suplementacji syropem z czarnego bzu. W czarnych owocach znajdują się wysokie dawki witaminy C, ale także inne silne związki przeciwutleniające, m.in. kwasy fenolowe, flawonole takie jak kwercetyna oraz antocyjaniny o silnym działaniu przeciwzapalnym.
Domowy syrop z czarnego bzu

Składniki:
  • 6 szklanek oczyszczonych ze szypułek owoców czarnego bzu (lub 3 szklanki suszonych owoców)
  • 6 szklanek wody
  • 2 ½ szklanki miodu

Przygotowanie:
Owoce przełóż do garnka i zalej wodą. Zagotuj i duś na małym ogniu ok. 1 godziny, tak aby płyn z redukował się do połowy. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Odcedź owoce mocno odciskając resztki soku. Uzyskaną ciecz zmieszaj z miodem. Przelej do szczelnie zamykanej butelki i przechowuj w lodówce nawet do 6 miesięcy. (Źródło: https://www.growforagecookferment.com/)

Dorośli mogą przyjmować 1-2 łyżki syropu z czarnego bzu 2-3 razy dziennie. Małym dzieciom w wieku 1-5 lat podawać należy maksymalnie 1-2 łyżeczki dziennie
Tabela przedstawiająca popularne składniki domowych syropów na odporność; opracowanie własne

Echinacea w syropie


Pośród naturalnych środków wzmacniających system odpornościowy szczególną renomą cieszy się korzeń jeżówki purpurowej znany z aptek pod łacińską nazwą Echinacea. Od lat prowadzi się obiecujące badania nad jej potencjałem zapobiegania chorobom układu moczowego oraz oddechowego, zwłaszcza powszechnym jesienią i zimom przeziębieniom. Naukowcy twierdzą, że głównym czynnikiem immunomodulującym w korzeniach letnich kwiatów są alkamidy oraz kwas kawowy. Ziele ma przede wszystkim wzmacniać wrodzoną odporność aktywując neutrofile, makrofagi oraz komórki NK. W szczególności echinacea oferuje bardzo skuteczną ochronę przeciwko bakteriom listerii oraz drożdżakom Candida. W syropach często łączy się ją ze wspomnianym wyżej czarnym bzem i/lub imbirem.

Syrop z echinaceą

Składniki:
  • ½ szklanki suszonych owoców czarnego bzu (lub 1 szklanka świeżych)
  • 2 łyżki suszonego ziela jeżówki
  • 2 łyżki tartego korzenia imbiru
  • 2 przełamane w pół laski cynamonu
  • 3 szklanki wody
  • ¾ szklanki miodu

Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz miodu połącz w małym garnku. Zagotuj całość i duś na małym ogniu ok. 45 minut. Odcedź wywar dokładnie odciskając resztki. Po ostudzeniu zmieszaj z miodem i przelej do butelki. Przechowuj w lodówce przez kilka miesięcy. Prewentywnie przyjmuj 2-3 łyżeczki syropu dziennie.
Syrop jagodowy – przysmak i prewencja w jednym. Źródło: motorolka/Shutterstock

Syropy owocowe na odporność


Syropy z czosnkiem, chrzanem i imbirem bywają zmorą dla wrażliwych podniebień, zwłaszcza dziecięcych. Stąd dobrą alternatywą dla wybrednych smakoszy są syropy na bazie owoców – przyjemnie słodkie, ale wciąż bogate w aktywne związki pomagające organizmowi bronić się przed atakami bakcylów.

Które owoce w szczególności przysporzą się zdrowiu? Żurawina chwalona jest przede wszystkim za ochronną rolę wobec bakteriom powodującym zapalenia układu moczowego. Z badań naukowych wynika jednak, że bogactwo polifenoli oraz proantycyjanin sprzyja także prewencji i leczeniu przeziębień oraz grypy. Korzystne dla odporności są również wszystkie cytrusy oraz jagody – te ostatnie zawierają najwyższe ilości antocyjanin ze wszystkich owoców, dzięki czemu bardzo skutecznie wspomagają układ oddechowy w walce z wirusami i bakteriami. Najlepiej jest konsumować je świeże, ale w formie syropu są cennym dodatkiem do zimowej diety.


Syrop żurawinowy

Składniki:

Przygotowanie:
W garnku połącz umyte owce, cukier i sok z cytryny. Podgrzewaj ok. 15 minut, często mieszając. Gdy żurawina popęka i puści sok dolej szklankę kupnego soku oraz esencję waniliową. Pogotuj jeszcze kilka minut i odcedź przez czystą ściereczkę. Tak przygotowany syrop możesz podawać do picia w rozcieńczeniu z wodą lub dolewać do herbaty. (Źródło: https://www.willcookforsmiles.com/)

Syrop jagodowy

Składniki:
  • 4 szklanki świeżych lub mrożonych jagód
  • ½ szklanki miodu
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli

Przygotowanie:
Wszystkie składniki połącz w garnku i gotuj na małym ogniu ok. 5 minut. Następnie całość zmiksuj i gotuj jeszcze na ok. 5 minut. Przechowuj w lodówce ok. 2-3 tygodni i podawaj do budyniów, owsianki, naleśników, itd.  (Źródło: https://aredspatula.com/)

Ostrożnie z syropami!


Domowe syropy na bazie naturalnych składników mogą być bardzo cennym dodatkiem do diety. Należy jednak pamiętać, że poszczególne ich składniki mogą wywoływać alergie czy wrażliwość żołądkową. Zwłaszcza konsumpcja większych ilości czosnku, chrzanu czy imbiru może łączyć się z trawiennym dyskomfortem. Poza tym syropy są bardzo bogate w cukier, więc negatywnie wpływają na gospodarkę insulinową – nie powinno się ich podawać diabetykom, osobom z podwyższonym poziomem glukozy we krwi ani otyłym.
Ekologia.pl (Agata Pavlinec)

Bibliografia

1. “This 5 spice syrup can boost your immune system this winter!” Times of India, https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/health-fitness/home-remedies/this-5-spice-syrup-can-boost-your-immune-system-this-winter/articleshow/72474711.cms, 28/11/2022
2. “Garlic” University of Rochester, https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=19&contentid=Garlic, 28/11/2022
3. “Ginger on Human Health: A Comprehensive Systematic Review of 109 Randomized” Controlled Trials Nguyen Hoang Anh i in., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7019938/, 28/11/2022
4. “Spicing up" of the immune system by curcumin” Ganesh Chandra Jagetia, Bharat B Aggarwal, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17211725/, 28/11/2022
5. “The effect of Sambucol, a black elderberry-based, natural product, on the production of human cytokines: I. Inflammatory cytokines” V Barak i in., https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11399518/, 28/11/2022
6. “Echinacea purpurea: Pharmacology, phytochemistry and analysis methods” Azadeh Manayi i in., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4441164/, 28/11/2022
7. “Consumption of cranberry polyphenols enhances human γδ-T cell proliferation and reduces the number of symptoms associated with colds and influenza: a randomized, placebo-controlled intervention study” Meri P Nantz i in., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3878739/, 28/11/2022

Ocena (5.0) Oceń: