Napój z moringa i imbiru – sposób na długowieczność

Moringa oleifera jest drzewem, które zawiera wyjątkowe połączenie witamin, minerałów i substancji bioaktywnych. Wraz z korzeniem imbiru, który słynie ze swoich antyseptycznych i wzmacniających właściwości, tworzy kombinację idealną. W jaki sposób przygotować domowy eliksir długowieczności na bazie tych dwóch roślinnych składników?



Napój z moringa, fot. Linda Hughes Photography/ShutterstockNapój z moringa, fot. Linda Hughes Photography/Shutterstock

Moringa, które rośnie dziko w nieskażonym przez zanieczyszczenia rejonie Himalajów jest nazywane przez lokalną ludność drzewem życia. Indyjska medycyna tradycyjna wykorzystuje do celów leczniczych zarówno jego korzenie, jak i korę, liście, kwiaty, owoce i nasiona.
Stanowią one surowiec do zwalczania ponad 300 rodzajów schorzeń. Stosowanie preparatów na ich bazie dodaje także sił i zwalcza skutki niedożywienia. Poza wysokim stężeniem białka, minerałów - fosforu, potasu, wapnia i żelaza oraz aminokwasów i antyoksydantów. Moringa zawiera bardzo dużo witaminy C (więcej niż cytryna), czterokrotnie więcej witaminy A niż marchewka i aż 4 razy tyle witaminy E, co kiełki pszenicy. Co ważne – roślina ta obfituje w zeatynę, która dodatkowo zwiększa przyswajalność składników odżywczych. Jej bogaty skład został potwierdzony laboratoryjnie. Dzięki temu, że dostarcza nam ona cennych substancji w łatwo przyswajalnej formie, wspiera leczenie wielu chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca, choroby serca, alergie, astma czy różne typy nowotworów. Stosowanie suplementów na bazie tego surowca wzmacnia ponadto wzrok, a także poprawia stan włosów i skóry. Z kolei świeży korzeń imbiru jest pełen leczniczych olejków eterycznych i substancji żywicowych, takich jak np. gingerol i zinferon. Włączenie go do diety, poza regulowaniem procesów trawiennych, działa antyseptycznie, przeciwbólowo i przeciwobrzękowo, a także poprawia krążenie.

Oto przepis na przedłużający młodość napój na bazie liści moringa i korzenia imbiru:
Składniki:
  • kawałek świeżego korzenia imbiru
  • łyżeczka sproszkowanych liści moringa
  • łyżeczka miodu BIO
  • 1,5 szklanki wody

Przygotowanie:
Oczyszczony i pokrojony w plasterki imbir gotujemy przez ok. 10 minut we wrzącej wodzie. Następnie zdejmujemy naczynie z ognia, dodajemy sproszkowane liście moringa, po czym zostawiamy wszystko pod przykryciem na około kwadrans. Po tym czasie napój odcedzamy i dodajemy porcję miodu. Dla uzyskania optymalnych efektów należy pić dwie szklanki napoju dziennie – najlepiej rano i wieczorem.
Ekologia.pl (Alicja Chrząszcz)

Ocena (2.5) Oceń: