Moringa oleifera jest drzewem, które zawiera wyjątkowe połączenie witamin, minerałów i substancji bioaktywnych. Wraz z korzeniem imbiru, który słynie ze swoich antyseptycznych i wzmacniających właściwości, tworzy kombinację idealną. W jaki sposób przygotować domowy eliksir długowieczności na bazie tych dwóch roślinnych składników?

Moringa, które rośnie dziko w nieskażonym przez zanieczyszczenia rejonie Himalajów jest nazywane przez lokalną ludność drzewem życia. Indyjska medycyna tradycyjna wykorzystuje do celów leczniczych zarówno jego korzenie, jak i korę, liście, kwiaty, owoce i nasiona.
Oto przepis na przedłużający młodość napój na bazie liści moringa i korzenia imbiru:
Składniki:
- kawałek świeżego korzenia imbiru
- łyżeczka sproszkowanych liści moringa
- łyżeczka miodu BIO
- 1,5 szklanki wody
Przygotowanie:
Oczyszczony i pokrojony w plasterki imbir gotujemy przez ok. 10 minut we wrzącej wodzie. Następnie zdejmujemy naczynie z ognia, dodajemy sproszkowane liście moringa, po czym zostawiamy wszystko pod przykryciem na około kwadrans. Po tym czasie napój odcedzamy i dodajemy porcję miodu. Dla uzyskania optymalnych efektów należy pić dwie szklanki napoju dziennie – najlepiej rano i wieczorem.
Ekologia.pl (Alicja Chrząszcz)