Odpowiednie dawki witaminy B1 (tiaminy) mogą odwrócić wczesne uszkodzenia nerek u osób z cukrzycą typu II.
Fot.: pomarańcze- źródło tiaminy (sxc.hu)Naukowcy z Warwick University badali na przykładzie 40 pacjentów z Pakistanu wpływ na zdrowie
witaminy B1, która zawarta jest między innymi w
mięsie,
drożdżach,
pomarańczach,
grochu,
fasoli i produktach
zbożowych.
Okazało się, że pod wpływem wysokiej (300 miligramów na dobę) dawki tiaminy, podawanej przez trzy miesiące zmalała utrata
białka z
moczem (typowy objaw uszkodzenia
nerek). Wcześniejsze badania tego samego zespołu wykazały, że od 70 do 90 procent cierpiących na
cukrzycę typu I i II ma niedobory witaminy B1. Wydaje się, że podawanie taniego i dostępnego suplementu tiaminy może przynieść pacjentom istotne korzyści, choć specjaliści na razie nie namawiają do takiego postępowania - normalna
dieta dostarcza zwykle dostatecznie dużo tej
substancji. Prawdopodobnie tiamina chroni
komórki chorego na cukrzycę przed szkodliwym wpływem nadmiaru
glukozy we
krwi.
Ekologia.pl
Bibliografia