O ile o nienasyconych kwasach tłuszczowych słyszał każdy z nas, o tyle mało kto wie o istnieniu witaminy F. Tak się składa, że witamina F to nic innego, jak Fatty Acids, a więc mieszanina Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych. Witamina F jest niezbędna dla naszego zdrowia, dba m.in. o zdrowie skóry, przyczyniając się do obniżenia masy ciała i wzrostu płodności. Na leczniczych właściwościach witaminy F swoją dietę oparła słynna biochemiczka z Niemiec, która przekonuje, że za pomocą tej substancji można leczyć nawet raka!

- Witamina F to królowa zdrowych olejów
- Witamina F... wystarczą dwie łyżki tranu
- Witamina F - uwaga na smażenie!
- Naturalna odbudowa skóry dzięki witaminie F
- Leczniczy potencjał witaminy F
- Tajemnicza dieta dr Budwig
- Funkcje witaminy F
- Trądzik, bolesne miesiączki, zapalenie spojówek – objawy niedoboru witaminy F
- Witamina F jest w pełni bezpieczna witamina
- Witamina F w praktyce
Najlepsze źródła witaminy F to:
olej ogórecznikowy, olej dyniowy, olej z pestek czarnej porzeczki, olej wiesiołkowy, tran, olej migdałowy, olej sojowy, olej makowy, krokoszowy, lniany, arachidowy, słonecznikowy, orzechy, kiełki pszenicy, pełne mleko, oliwa z oliwek, soja, pestki słonecznika, nasiona dyni, migdały i owoce awokado. Zawierają ją również algi i ryby morskie.
Witamina F to królowa zdrowych olejów
Źródłem witaminy F są głównie produkty pochodzenia roślinnego – przede wszystkim oleje. Chociaż znajdziemy ją też w niektórych rybach i mleku. Najlepsze źródła tej substancji to: olej ogórecznikowy, dyniowy, z pestek czarnej porzeczki, olej wiesiołkowy, tran, olej migdałowy, sojowy (do 50% kwasu linolowego), makowy, krokoszowy (do 70% witaminy F), lniany, arachidowy, słonecznikowy (45% witaminy F), orzechy, kiełki pszenicy, pełne mleko, oliwa z oliwek, soja, pestki słonecznika, nasiona dyni, migdały i owoce awokado. Zawierają ją również algi i ryby morskie.Witamina F... wystarczą dwie łyżki tranu
Standardowe dzienne zapotrzebowanie na witaminę F u dorosłego człowieka wynosi 70 µg. Jest to równowartość dwóch łyżek tranu. Jedynie kobiety w ciąży, małe dzieci i młodzież muszą przyjmować nieco większe dawki – ok. 80 µg.
Witamina F została odkryta dość późno. Amerykański naukowiec – Herbert McLean Evans – wyizolował ją z olejów roślinnych w 1934 roku. See page for author [CC BY 4.0], via Wikimedia Commons
Witamina F - uwaga na smażenie!
Umieszczając w diecie bogate w witaminę F oleje roślinne należy mieć na uwadze, że smażenie ich w temperaturze powyżej stu osiemdziesięciu stopni powoduje utlenianie, rozkład cząsteczek tłuszczów i wytworzenie się węglowodorów kancerogennych oraz akroleiny lub trującego aldehydu akrylowego.Witamina F na trądzik
Stosowanie witaminy F leczy trądzik, a także poprawia koloryt i elastyczność skóry. Na rynku znajdziemy sera zawierające tę substancję, a także przeznaczone do pielęgnacji cery naturalne oleje, np. z awokado, czarnuszki i ogórecznika.
Naturalna odbudowa skóry dzięki witaminie F
Witamina F znajduje szerokie zastosowanie w kosmetyce jako że stanowi łatwo przyswajalną mieszaninę łuszczy, która potrafi odbudować płaszcz lipidowy naskórka, wzmacniając jego ochronne właściwości. Dodatkowo pomaga ona zatrzymać wodę w skórze i hamuje procesy starzenia się. Sygnałem, że nasza skóra potrzebuje kuracji tą substancją jest utrata jędrności i pojawienie się pierwszych zmarszczek. Co więcej, stosowanie witaminy F leczy trądzik, a także poprawia koloryt i elastyczność skóry. Na rynku znajdziemy sera zawierające tę substancję, a także przeznaczone do pielęgnacji cery naturalne oleje, np. z awokado, czarnuszki i ogórecznika.Leczniczy potencjał witaminy F
Preparaty z witaminą F znajdują zastosowanie również w medycynie. Przepisuje się je pacjentom z zaburzeniami płodności, bolesnymi miesiączkami, suchą skórą, łojotokiem oraz częstymi krwotokami z nosa. Wykorzystuje się ją także w leczeniu zapalenia żył, wysięków naczyniowych, chorób alergicznych, chorób reumatycznych, łysienia, stwardnienia rozsianego oraz w profilaktyce nadżerek.
fot. dreamstime
Tajemnicza dieta dr Budwig
O ogromnym znaczeniu odpowiedniego poziomu witaminy F codziennym odżywianiu przekonała się niemiecka biochemiczka - Johanna Budwig - której udało się skomponować leczniczą dietę dla pacjentów we wczesnych stadiach nowotworów złośliwych. Dodatkowo okazało się, że jadłospis bogaty w NNKT wspomaga terapię schorzeń takich, jak choroba Alzheimera, miażdżyca, alergie, depresje i dermatozy.Ułożona przez badaczkę dieta zawiera głównie tłuszcze omega-3, błonnik, złożone węglowodany i antyoksydanty. Będący jej podstawą olej lniany przyczynia się również do spalania zbędnej tkanki tłuszczowej. Dr Budwig w swoich naukowych opracowaniach udowadnia szkodliwość takich produktów, jak margaryny, majonezy, smażone mięso i tłusty nabiał oraz przekonuje, że odpowiednia podaż witaminy F jest niezbędna dla zachowania dobrej kondycji całego organizmu.
Funkcje witaminy F
Witamina F pełni w naszym organizmie szereg ważnych funkcji. Poza tym, że wchodzi w skład błon komórkowych, podnosi również odporność organizmu na różnego rodzaju infekcje, działa przeciwwysiękowo i wspomaga płodność. Sprawia także, że wyglądamy lepiej – pomaga schudnąć, redukuje trądzik, wzmacnia włosy i zapobiega powstawaniu zmian zwyrodnieniowych gruczołów łojowych. Co więcej, substancja ta potrafi obniżyć ryzyko zawału serca, miażdżycy, udaru mózgu i zapobiega zmianom naczyniowym. Witamina F bierze również udział w przemianach cholesterolu, dzięki czemu wpływa na obniżenie jego poziomu we krwi. Chroni nas także przed takimi chorobami, jak marskość wątroby, choroby nerek i skutkami ubocznymi promieniowania RTG. Dodatkowo, wraz z witaminą C i P, działa wzmacniająco na śródbłonek i sprawia, że uszkodzenia skóry goją się szybciej.Trądzik, bolesne miesiączki, zapalenie spojówek – objawy niedoboru witaminy F
Obniżona podaż witaminy F sprawia, że nasz organizm zaczyna wysyłać niepokojące sygnały. Na skórze pojawiają się zmiany zapalne, zaczerwienienia, trądzik i nadmierne złuszczanie naskórka. Często towarzyszy temu łojotok oraz spierzchnięte usta i zajady. Bardziej zaawansowana hipowitaminoza prowadzi do zaburzeń w wytwarzaniu plemników, bolesnych miesiączek, stanów zapalnych dziąseł i języka, krwotoków z nosa, wysięków naczyniowych w gałkach ocznych oraz zapalenia spojówek. Dieta pozbawiona NNKT sprawia, że również nasze włosy i paznokcie wyglądają gorzej – końcówki rozdwajają się, są matowe, pojawia się łupież, zaś paznokcie stają się łamliwe i tworzą się na nich plamki.Ekologia.pl poleca

fot. pixabay.com
Witamina F jest w pełni bezpieczna witamina
Jako że dotychczas nie stwierdzono żadnych skutków ubocznych przyjmowania dużych dawek witaminy F, można przyjąć , że w żadnym stopniu nie jest ona toksyczna dla naszego organizmu.Witamina F w praktyce
Jeśli występują u nas objawy niedoboru NNKT albo z powodu innych czynników na naszej skórze pojawiają się dermatozy, owrzodzenia, wysięki naczyniowe tudzież cierpimy na wyjątkowo uciążliwy zespół napięcia przedmiesiączkowego, nadciśnienie oraz nawracające infekcje bakteryjne i wirusowe, powinniśmy uzupełnić naszą dietę o produkty bogate w witaminę F. Możemy skorzystać z porad umieszczonych w diecie autorstwa słynnej dr Budwig albo zainwestować w dobrej jakości farmaceutyki. Można je stosować wewnętrznie – w postaci kapsułek, zwykle zawierających dodatkowo witaminę A i E albo zewnętrznie – w formie maści i kremów na zmiany skórne.Ekologia.pl (Alicja Chrząszcz)
Bibliografia
- Pramod Kerkar, MD, FFARCSI; “What Does Vitamin F Do?|Sources and Benefits of Vitamin F”; data dostępu: 2016-03-21
- Pitchford Paul; “Odżywianie dla zdrowia”; Warszawa 2008;
- “http://www.witaminy.org.pl”; data dostępu: 2016-03-21
- Kelsey Casselbury ; “What Foods Contain Vitamin F?”; data dostępu: 2016-03-27
- Erick J. Vandamme José Luis Revuelta; “Microbial Production of Vitamin F and Other Polyunsaturated Fatty Acids”; ;