Bazylia (Basilici)

Występowanie
Pierwsze wzmianki na temat tego zioła pojawiły się w literaturze angielskiej w XVII wieku, natomiast 100 lat później bazylia została opisana w literaturze amerykańskiej. Bazylia pospolita pochodzi z Azji Południowej oraz Afryki, natomiast do Europy została sprowadzona w XVI wieku. Była wówczas uprawiana w doniczkach, głównie jako roślina ozdobna. Obecnie bazylia nie rośnie w postaci dzikiej, występuje jedynie w uprawach.
Wygląd
Bazylia to roślina, której łodyga może sięgać nawet do 60 cm wysokości. Liście w zależności od odmiany mogą być na brzegach karbowane lub ząbkowane, a także mieć różny kolor od barwy jasnozielonej do czerwonofioletowej. Owocem jest rozłupnia mierząca do 15 mm, która rozpada się na niełupki. Kwiaty są obfite w nektar.
Zbiór
Zbiór bazylii przeprowadza się na początku kwietnia.
Właściwości lecznicze
Właściwości lecznicze posiada ziele bazylii. Ten surowiec zielarski w postaci ulistnionych, ususzonych pędów zawiera flawonoidy, garbniki, witaminy, sole mineralne, saponiny, bogaty w kwasy tłuszczowe olej tłusty oraz substancje gorzkie. Tak bogaty skład sprawia, że bazylia używana jest do leczenia wielu dolegliwości. Ziele bazylii doskonale działa na układ trawienny – eliminuje nieprzyjemne wzdęcia, reguluje trawienie, eliminuje skurcze żołądka oraz pasożyty w jelitach, jest również odpowiedzialna za lepsze przyswajanie składników odżywczych Bazylia polecana jest osobom, które często cierpią na niestrawność. W przypadku wymiotów lub nudności ziele bazylii sprawdzi się doskonale. Ziele bazylii działa przeciwbólowo, dlatego poleca się je osobom cierpiącym na choroby reumatyczne. Kontuzje lub migreny mogą być leczone za pomocą specjalnych kompresów, wystarczy przygotować napar, zmoczyć w nim gazę i przyłożyć do bolącego miejsca. Bazylia działa również uspokajająco, eliminuje stres – wystarczy kilka kropel olejku z bazylii, by móc poprawić sobie nastrój. Niektórzy zalecają żucie liści lub robienie specjalnych okładów – jest to sposób na relaks i wyciszenie się. Ziele bazylii wykazuje również silne działanie antyseptyczne, przeciwpasożytnicze, a także pierwotniakobójcze. Przyśpiesza gojenie się ran. Doskonale sprawdza się w leczeniu przeziębień, które głównie związane są z nieżytem układu oddechowego – ułatwia wydalanie zalegającej wydzieliny, może być stosowana pomocniczo w gorączce oraz infekcjach gardła. Bazylia działa również moczopędnie. Zalecana jest również po zabiegach stomatologicznych, wystarczy wtedy płukać naparem jamę ustną.
Praktyczne zastosowanie
Wzdęcia, niestrawność
Składniki:
2 łyżki suchych liści bazylii
2 szklanki wody
Liście bazylii zalać wrzącą wodą i pozostawić pod przykryciem na ok. 10 minut. Tak powstały napar pić ciepły dwa razy dziennie


Bazylia pospolita Ocimum basilicum czworokątna, rozgałęziona łodyga, ulistnienie nakrzyżległe, liście jajowate, karbowane, kwiaty wargowe w nibyokółkach, dwuwargowy kielich, różowe kwiaty w nibyokółakch zebrane są w kłosy szczytowe, palowy, rozgałęziony system korzeniowy, owoce to brązowe niełupki, roślina lecznicza, ziele wspomaga wydzielanie soku żołądkowego, wspomaga trawienie i wchłanianie, poprawia nastrój, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, przyprawa do kanapek, pizzy, spagetti, potraw z pomidorów, sałatki greckiej i innych sałatek, zup, twarożku, duszonych warzyw, likierów, napojów i soków owocowych, drinków, w terenie roślina miododajna.