BIZON. Ssak. Zwierzę - bizon, bizon amerykański, bison
Ekologia.pl Wiedza Atlas zwierząt Strunowce Kręgowce Ssaki Parzystokopytne Wołowate Bison Bizon
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Bizon (Bison bison)

Nazywana/y także: bizon amerykański, bison
Bizon, Bison bison, American bison
Spis treści
Wygląd

Długość ciała bizona waha się w granicach 210 -350 cm, wysokość w kłębie sięga 2 m, długość ogona 50-60 cm, waga od 350 do 1 350 kg. Ssak ten ma charakterystyczną sylwetkę z dużą głową i wydatnym garbem nad łopatkami. Przód ciała i przednie nogi pokryte są gęstym długim futrem o czarnobrunatnej barwie. Sierść na reszcie ciała jest jaśniejsza i krótsza. Na podbródku często występuje broda, a samce mają ciemną grzywę. Rogi są krótkie zakrzywione do góry i do wewnątrz. Samice mają cieńszą szyję i mniejszy garb.

Występowanie

Pierwotnie bizon zasiedlał bardzo licznie prerie i otwarte tereny leśne Ameryki Północnej. Obecnie występuje jedynie w rezerwatach: Park Yellowstone (Wyoming, Stany Zjednoczone), Park Wood Buffalo (Terytorium Północno -Zachodnie, Kanada).

Tryb życia

Bizon, zanim jego byt jako gatunku został zagrożony, bizon żył w stadach niejednokrotnie liczących nawet kilka milionów sztuk. Do tej pory żyje w grupach i stadach. Grupa taka może się składać wyłącznie ze starych byków (wtedy liczy od kilku do kilkunastu sztuk) lub mieć skład mieszany- wtedy jest liczniejsza, a krowy i młode byki zajmują miejsce w środku, podczas kiedy stare byki pilnują stada na jego obwodzie. Gatunek ten jest najbardziej aktywny rano i wieczorem. Mimo dużego ciężaru ciała porusza się na ogół galopem, osiągając prędkość 60 km/h. Naturalnym wrogiem bizona jest niedźwiedź, wilk i kojot. Jednak stanowią one zagrożenie tylko dla cieląt oraz osobników starych i chorych.

Odżywianie

Głównym pokarmem bizona jest trawa, ale kiedy ma możliwość zjada również zioła, korę i gałęzie drzew i krzewów, a zimą także mchy i porosty. Jest bardzo odporny na głód.

Rozmnażanie i rozwój

Okres godowy bizona trwa od lipca do września. W tym czasie samce często staczają walki. Ciąża trwa 270 -300 dni. Młode (najczęściej jedno) przychodzi na świat na wiosnę, a na czas porodu samica odłącza się od stada, do którego wraca po kilku dniach. Matka opiekuje się cielęciem bardzo troskliwie, pozostaje ono przy niej do 3 lat. W trzecim roku młode osiąga dojrzałość płciową, ale maksymalny wzrost samce uzyskują w wieku 8-9 lat. Długość życia bizona sięga 25 lat.

4.8/5 - (17 votes)
Subscribe
Powiadom o
2 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Super stronka, bardzo przydatne. Polecam serdecznie ;D

LOL