CYRANECZKA KAROLIŃSKA. Ptak. Zwierzę - cyraneczka karolińska
Ekologia.pl Wiedza Atlas zwierząt Strunowce Kręgowce Ptaki Blaszkodziobe Kaczkowate Anas Cyraneczka karolińska
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Cyraneczka karolińska (Anas crecca carolinensis)

Cyraneczka karolińska, Anas crecca carolinensis, Green-winged Teal
Spis treści

Cyraneczki zwyczajne i cyraneczki karolińskie zamieszkują kontynenty półkuli północnej. Cyraneczki zwyczajne zakładają gniazda w Europie i w Azji. Na zimę migrują na południe i zachód swego zasięgu. Cyraneczki karolińskie wychowują młode na północy Ameryki, na zimę wędrują na południe kontynentu. Co roku odnotowuje się obecność zwyczajnych w obrębie zasięgu karolińskich i odwrotnie. Ptaki, takie jak te, które stosunkowo niedawno rozdzieliły swoje zasięgi, są doskonałą ilustracją procesu powstawania nowych gatunków.

Wygląd

Upierzenie samców cyraneczek, podobnie jak samców innych kaczek, jest bardziej kolorowe niż u samic. Wierzchnia część ciała jest popielato-brunatna. Pierś i brzuch nieco jaśniejsze z wyraźniejszym niż na grzbiecie brunatnym akcentem w postaci drobnych brunatnych cętek. Z boku ciała kontrastowy pas białych piór oddziela szyję od tułowia. Charakterystyczną cechą są zielone pióra na skrzydłach tworzące wyraźną plamę na ich krańcach. Głowa samca jest kasztanowo-brunatnego koloru, Zdobi ją zielony lub zielono-fioletowy, lśniący, szeroki pas piór okalający oko i biegnący dalej na kark. Brunatne i zielone pióra poniżej oka rozdziela niewielki biały pas. Dziób i nogi są czarne. Samica posiada natomiast brązowe ubarwienie. Charakterystyczną cechą ułatwiającą odróżnienie jej od innych kaczek, jest ciemnobrązowy wąski pas piór biegnący od oka w kierunku karku. Również dziób i nogi samicy są wybarwione mniej intensywnie i mają szaro-brązowy kolor. Tęczówki cyraneczek są bardzo ciemne.

Występowanie

Cyraneczka karolińska zamieszkuje Amerykę Północną. Lęgi odbywa na północy kraju. Zimą migruje na południe. Zimuje zarówno na wschodnich jak i na zachodnich wybrzeżach kontynentu. Wiele ptaków dociera aż na południowe wybrzeże.

Środowisko życia

Słodkowodne zbiorniki i rozległe podmokłe tereny. Lęgi odbywa nad słodkimi wodami. Zimą migruje na południe, gdzie klimat jest łagodniejszy. Spora część populacji cyraneczek nie dociera daleko na południe, ale zimuje wzdłuż wybrzeży kontynentu.

Lęgi

Inaczej niż większość wodnych ptaków, cyraneczki budują swoje gniazda w pewnej odległości od wody. Samica oddala się od zbiornika wodnego i zakłada gniazdo na ziemi. Jest ono dobrze ukryte wśród roślinności. Składa doń zwykle nie więcej, niż dziesięć jaj. Samce cyraneczek nie pomagają samicom ani w wysiadywaniu jaj, ani w wychowywaniu młodych. Kaczuszki wkrótce po wylęgnięciu się, jeszcze tego samego dnia, podążają za matką nad wodę i wypływają na pierwszy żer. Młode cyraneczki same znajdują sobie pożywienie, a samica strzeże ich pilnie, dopóki nie urosną.

Pokarm

Cyraneczki poszukują pokarmu zarówno w wodzie jak i na lądzie. Zjadają głównie rośliny, choć pewną część ich diety stanowią bezkręgowce oraz rzadziej łowione drobne kręgowce. Ptaki te, żerując, przeczesują teren w poszukiwaniu odżywczych części roślin, jakimi są nasiona, bulwy czy młode pędy.

4.8/5 - (20 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments