JAGUARUNDI AMERYKAŃSKI. Ssak. Zwierzę - jaguarundi amerykański, jaguarundi
Ekologia.pl Wiedza Atlas zwierząt Strunowce Kręgowce Ssaki Drapieżne Kotowate Herpailurus Jaguarundi amerykański
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Jaguarundi amerykański (Herpailurus yagouaroundi)

Nazywana/y także: jaguarundi
Jaguarundi amerykański
Spis treści
Wygląd

Jaguarundi amerykański należy do rodziny kotowate (Felidae). Posiada dosyć małą głowę. Pysk jest nieco spłaszczony. Ubarwienie sierści jest jednolite, szarawe, rdzawe lub czarne. Ciało jest wydłużone. Uszy są krótkie i zaokrąglone. Nogi są krótkie. Ogon jest długi. Samice są mniejsze i lżejsze od samców.

Występowanie

Jaguarundi amerykański występuje w Ameryce Środkowej i Południowej. Wielki zasięg występowania jaguarundi amerykańskiego rozciąga się od środkowego Meksyku na północy po środkową Argentynę na południu. W skład tego stosunkowo zwartego obszaru nie wchodzą Andy.

Tryb życia

Duży obszar występowania jaguarundi amerykańskiego jest dowodem na wysokie umiejętności przystosowawcze tego gatunku. Spotykany jest w bardzo różnorodnych i odmiennych środowiskach, zarówno otwartych, jak i lasach. Występuje w lasach deszczowych, na bagnach, w suchych zaroślach oraz na pustyniach i półpustyniach. Częściowo toleruje przekształcenia krajobrazu wprowadzane przez ludzi. Dobrze wspina się po drzewach. Prowadzi zarówno dzienny jak i nocny tryb życia. Poza okresem rozrodczym jest samotnikiem. Jego liczebność maleje. Jaguarundi amerykański wpisany jest do konwencji CITES (załączniki I i II). Na liście IUCN ma status zagrożenia najmniejszej troski (kategoria LC). Do jego głównych zagrożeń zaliczyć można utratę i fragmentację siedlisk.

Odżywianie

Jaguarundi amerykański jest drapieżnikiem. W głównej mierze żywi się kręgowcami (ssakami, ptakami, gadami i rybami) jak i bezkręgowcami (owadami). Swoją dietę urozmaica pokarmem roślinnym.

Rozmnażanie i rozwój

Jaguarundi amerykański może przystępować do rozrodu przez cały rok. Ciąża trwa 63-75 dni. Samica rodzi od 2 do 4 młodych. Młode w jednym miocie mogą mieć różne ubarwienie. Młode przechodzą na pokarm stały w szóstym tygodniu. Dojrzałość płciową osiąga między drugim a trzecim rokiem życia. W niewoli żyje do 15 lat.

Bibliografia
  1. https://www.catsg.org; 2019-05-05;
  2. https://wildcatconservation.org; 2019-05-05;
  3. Caso A., de Oliveira T. Carvajal S.V.; "Herpailurus yagouaroundi"; The IUCN Red List of Threatened Species; 2015;
  4. https://cites.org; 2019-05-05;
4.6/5 - (8 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments