KAWKA. Ptak. Zwierzę - kawka, kawka zwyczajna
Ekologia.pl Wiedza Atlas zwierząt Strunowce Kręgowce Ptaki Wróblowe Krukowate Corvus Kawka
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Kawka (Corvus monedula)

Nazywana/y także: kawka zwyczajna
Kawka, fot. John Navajo/Shutterstock
Spis treści
Wygląd

Kawka to niewielki ptak należący do rodziny krukowatych. Ciało kawki pokryte jest czarnymi piórami, które po bokach oraz na karku przybierają odcień szary. Dziób oraz nogi kawki także są czarne. Nie ma wielkich różnic w wyglądzie samicy i samca poza tym, że samiec z reguły jest nieznacznie większy niż samica. Młodą kawkę można natomiast odróżnić od dorosłej po barwie tęczówki oka – u bardzo młodych ptaków jest ona niebieska, u dorosłych – jasnoszara. Masa ciała kawki waha się od 175 do 280 g i uzależniona jest zarówno od płci, jak i od pory roku i dostępności pożywienia.

Występowanie

Kawkę można uznać za stosunkowo pospolitego ptaka, choć od kilku lat jej liczebność spada. Występuje w Skandynawii a także w Europie Środkowej. Dawniej w Polsce najczęściej można ją było spotkać w szczelinach skalnych Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Z czasem kawka zaczęła przyzwyczajać się do obecności człowieka i teraz można spotkać kawkę w większości polskich miast. Z racji tego, iż populacja kawki spada, objęta jest ona w naszym kraju ścisłą ochroną.

Biotop

Kawka bytuje zarówno w środowisku naturalnym, jak i przekształconym przez człowieka. Zakłada gniazda nie tylko w skalnych szczelinach, ale również w niszach budynków, na wierzchołkach starych wież i kominów. Gniazduje także na drzewach, często zajmując dziuple opuszczone przez ptaki innych gatunków. Kawka preferuje raczej tereny otwarte, rzadko spotkać ją można w obszarach leśnych. Ponieważ jest to ptak stadny, bytuje na danym terenie wraz z innymi osobnikami swojego gatunku, choć zdarza się również, że stado kawek przyłącza się do stada gawronów i żeruje wspólnie z nim.

Lęgi

Wiosną, na przełomie marca i kwietnia, kawka przystępuje do rozrodu. Wtedy roczne, dojrzałe już płciowo osobniki dobierają się w pary, starsze zaś pozostają w parach z zeszłych lat, są to bowiem zwierzęta monogamiczne. Po około dwóch tygodniach kawki budują gniazda, które wyściełają gałązkami, ziemią, papierem, kępkami sierści innych zwierząt i trawą. Samica składa 3-6 jaj, które wysiaduje sama przez 18 dni. Jak u innych ptaków monogamicznych, tak i u kawki podczas wysiadywania jaj przez samicę, rolą samca jest karmienie partnerki. Wyklute pisklęta pozostają pod czułą opieką rodziców i innych kawek z kolonii lęgowej przez około miesiąc, po tym czasie opuszczają rodzinne gniazdo.

Pokarm

Kawka należy do ptaków wszystkożernych. Żywi się nasionami, owocami, odpadami kuchennymi. Kawka odżywia się również owadami i ich larwami oraz ślimakami.

4.9/5 - (14 votes)
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

Jestem matką zastępczą. Kaski są genialne!!!!!!