MRÓWNIK AFRYKAŃSKI. Ssak. Zwierzę - mrównik afrykański, prosię ziemne
Ekologia.pl Wiedza Atlas zwierząt Strunowce Kręgowce Ssaki Rurkozębne Mrównikowate Mrównik Mrównik afrykański
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Mrównik afrykański (Orycteropus afer)

Nazywana/y także: mrównik, prosię ziemne
Mrównik afrykański, fot. shutterstock
Spis treści
Wygląd

Mrównik afrykański należy do rodziny mrównikowate (Orycteropodidae). Jest jedynym, współcześnie żyjącym przedstawicielem rodziny. Głowa jest wydłużona. Pysk jest wyciągnięty w krótką trąbkę. Uszy długie, stojące, podobne do zajęczych. Przednie kończyny są zakończone mocnymi pazurami, które służą do kopania. Skóra jest niemal cała naga. Jedynie nogi pokryte są ciemnymi włosami. Barwa ciała brązowoszara. Ogon gruby, zwężający się ku końcowi.

Występowanie

Mrównik afrykański zamieszkuje niemal całą Afrykę na południe od Sahary. Północna granica zasięgu występowania tego gatunku przebiega przez południową Mauretanię, Mali, Niger, Czad, Sudan, najdalej na północy w południowo-wschodnich krańcach Egiptu. Na południu Afryki nie jest spotykany w najsuchszych rejonach pustyni Kalahari.

Tryb życia

Mrównik afrykański występuje w różnorodnych afrykańskich siedliskach: zamieszkuje wszystkie typy sawanny, półpustynie i lasy deszczowe. Unika obszarów ekstremalnie suchych i bagiennych lasów tropikalnych. Nie jest spotykany ta terenach o skalistej, bardzo twardej glebie uniemożliwiającej kopanie. Prowadzi nocny, samotny tryb życia. Dzień spędza w wykopanej przez siebie norze. Na liście IUCN ma status zagrożenia najmniejszej troski (kategoria LC).

Odżywianie

Podstawowym elementem diety mrównika afrykańskiego są owady (termity, mrówki).

Rozmnażanie i rozwój

Mrównik afrykański przychodzi na świat między październikiem a listopadem lub od maja do lipca, w zależności od rozmieszczenia geograficznego. Ciąża trwa 7-9 miesięcy. Samica rodzi 1-2 młode. Po urodzeniu młode waży około 2 kg. Odsadzone jest w trzecim miesiącu. W wieku sześciu miesięcy staje się niezależne. Dojrzałość płciową osiąga w drugim roku życia. Żyje do 24 lat.

Bibliografia
  1. https://www.awf.org/wildlife-conservation/aardvark; 2021-03-08;
  2. https://www.nationalgeographic.com/animals/mammals/facts/aardvark; 2021-03-08;
  3. https://a-z-animals.com/animals/aardvark/; 2021-03-08;
  4. https://animaldiversity.org/accounts/Orycteropus_afer/; 2021-03-08;
  5. https://www.iucnredlist.org/species/41504/21286437; 2021-03-08;
4.8/5 - (9 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments