ORTOLAN. Ptak. Zwierzę - ortolan, trznadel ortolan
Ekologia.pl Wiedza Atlas zwierząt Strunowce Kręgowce Ptaki Wróblowe Trznadlowate Emberiza Ortolan
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Ortolan (Emberiza hortulana)

Nazywana/y także: trznadel ortolan
Ortolan, fot. Abdullah Durman/Shutterstock
Spis treści
Wstęp

Mały ptak, wielkości wróbla. Gatunek wędrowny, w kraju bardzo licznie lęgowy. Migracje odbywają się w nocy. Płochliwy.

Wygląd

Dosyć smukłej budowy. Bardzo charakterystyczne żółte wąsy na pasku przyżuchwowym oraz żółty śliniak. Dziób płowo-różowy, stosunkowo długi, grzbiet dzioba nieznacznie ciemniejszy. Tęczówka oka ciemna. Obrączka oczna jasnożółta. Głowa oraz kark szarawe. Na gardle ciągnący się od podbródka żółty pas. Płaszcz szarobrązowy, ciemno kreskowany. Brzuch oraz kreskowane boki są pomarańczowobrązowe. Na szarobrązowym kuprze ciemne kreskowanie. Nogi płowo-różowe. Dymorfizm płciowy jest niewyraźny. Samce w okresie godowym mają intensywniej ubarwioną pierś, głowę oraz szeroki, szary pas na piersi. Głowa nie jest kreskowana. Samice oraz samce na jesień mają kreskowane ciemię, gardło oraz pierś. Podczas pierwszej zimy u osobników młodych głowa o ubarwieniu brązowoszarym. Gardło jest jasne, a pierś, boki intensywnie ciemno kreskowane.

Występowanie

Zamieszkuje niemal całą Europę (z wyjątkiem jej północnych krańców, krajów nadbałtyckich i Wysp Brytyjskich) do środkowej Azji. Na zimowiska migruje do środkowej Afryki, na Półwysep Arabski i do Indii. W Polsce jest licznym ptakiem lęgowym.

Biotop

Preferuje tereny rolnicze z śródpolnymi zadrzewieniami i miedzami, parki, ogrody jak również sady oraz obrzeża lasów.

Lęgi

Samica buduje gniazdo na ziemi z trawy i korzonków, wyścielone włosiem, osłonięte roślinnością. Miejscem na gniazdo są zagajniki, skraje zadrzewień. Lęgi, maksymalnie dwa w roku, rozpoczyna w maju. Składa do 5 białych jaj w różowo-fioletowe plamki. Wysiaduje je samica około 12-14 dni. Samiec w tym czasie pilnuje gniazda. Po około dwóch tygodniach od wyklucia pisklęta opuszczają gniazdo.

Pokarm

Żeruje na ziemi. Żywi się bezkręgowcami (owadami, ich jajami, pajęczakami) oraz pokarmem roślinnym (nasionami).

4.7/5 - (18 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments