OŚMIORNICA THE GREATER BLUE-RINGED OCTOPUS. Głowonóg. Zwierzę - ośmiornica the greater blue-ringed octopus, ośmiornica blue ringed
Ekologia.pl Wiedza Atlas zwierząt Mięczaki Głowonogi Ośmiornice Ośmiornicowate Hapalochlaena Ośmiornica the greater blue-ringed octopus
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Ośmiornica the greater blue-ringed octopus (Hapalochlaena lunulata)

Nazywana/y także: ośmiornica blue ringed
The greater blue-ringed octopus
Spis treści
Występowanie

Ośmiornica the greater blue-ringed octopus występuje w wodach tropikalnych wschodniego Oceanu Indyjskiego i zachodniego Oceanu Spokojnego. Zasięg występowania tego gatunku obejmuje wody Sri Lanki, Malezji, Indonezji, Filipin, Papui-Nowej Gwinei, północnej Australii, Wysp Salomona i Vanuatu.

Budowa

Ośmiornica the greater blue-ringed octopus do rodziny ośmiornicowate (Octopodidae). Jest ośmiornicą niewielkich rozmiarów. Ciało składa się z głowy, worka trzewiowego oraz nogi (przekształconej w ramiona). Głowa jest silnie rozwinięta, wyposażona w parę oczu. Przez oko biegnie niebieski pasek. Muszla jest zredukowana. Barwa ciała w spoczynku od białej przez ciemnożółtą do brązowej. Występują 4 pary krótkich ramion, pokrytych przyssawkami, połączonych przy nasadzie. Na płaszczu i ramionach znajdują się jasnoniebieskie pierścienie, z ciemniejszą krawędzią (o średnicy 8 mm). U samców jedno ramię przekształcone jest w narząd kopulacyjny (hektokotylus).

Biologia

Ośmiornica the greater blue-ringed octopus zamieszkuje rafy koralowe i skaliste na głębokości zwykle do 20 m. Często przebywa w różnorodnych kryjówkach: naturalnych szczelinach skalnych, muszlach i ludzkich śmieciach np. szklanych butelkach. Prowadzi nocny, samotny tryb życia. Dzień spędza w ukryciu. Jest organizmem rozdzielnopłciowym. Samiec narządem kopulacyjnym przenosi spermatofor do jamy płaszczowej samicy. Po kopulacji samica składa jaja. Może złożyć od 50 do 100 jaj. Samica opiekuje się jajami, aż do momentu wyklucia młodych. Wyklucie następuje po 50 dniach. Młode po wykluciu mierzą ok. 4 mm. Po czterech miesiącach osiągają dojrzałość. Samiec umiera po kopulacji, samica po wykluciu młodych. Żyje od jednego roku do dwóch lat. Ma status zagrożenia najmniejszej troski (kategoria LC na liście IUCN). Jest aktywnym drapieżnikiem. Poluje głównie w nocy. Do jej diety zaliczyć można bezkręgowce (mięczaki, skorupiaki) oraz kręgowce (ryby). Jest silnie jadowita, śmiertelnie niebezpieczna dla człowieka. Posiada dwa rodzaje gruczołów jadowych, służących do polowania na ofiary oraz obrony. Nie jest agresywna, unika konfrontacji. Atakuje dopiero gdy zostanie sprowokowana lub w sytuacji przypadkowego nadepnięcia.

Bibliografia
  1. https://www.sealifebase.ca; 2019-01-06;
  2. https://www.aquariumofpacific.org; 2019-01-06;
  3. Allcock, L., Taite, M. & Allen, G.; "Hapalochlaena lunulata"; The IUCN Red List of Threatened Species; 2018;
4.8/5 - (13 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments