OWCA DALLA. Ssak. Zwierzę - owca Dalla, muflon Dalla, muflon
Ekologia.pl Wiedza Atlas zwierząt Strunowce Kręgowce Ssaki Parzystokopytne Wołowate Ovis Owca Dalla
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Owca Dalla (Ovis dalli)

Nazywana/y także: muflon Dalla, muflon
Owca Dalla, Ovis dalli, Dall Sheep
Spis treści

Według niektórych źródeł nie jest odrębnym gatunkiem, lecz podgatunkiem Owcy kanadyjskiej (Ovis canadensis).

Wymiary/Budowa

Owca Dalla żyje na północy jest większa od występujących na południu. Długość ciała wynosi 175-195 cm, wysokość w kłębie 95-100 cm, ciężar 70-140 kg. Rogi baranów są potężne, ślimakowato skręcone, a ich całkowita długość dochodzi do 111 cm. Samice mają rogi proste, tylko lekko zagięte do tyłu, maksymalnej długości 32 cm.

Występowanie

Łąki górskie w piętrze alpejskim i subalpejskim oraz widne, górskie lasy Kanady i Alaski. Od 1920 roku prowadzono przedsięwzięcia mające na celu zwiększenie liczebności tego gatunku, w tym reintrodukcję w rejony górskie. Działania te okazały się skuteczne, ale losy gatunku zależą od jego dalszej ochrony

Tryb życia

Żyje w stadach mogących składać się z około 50 osobników. Wrogami naturalnymi są dla niej wilki, pumy i kojoty.

Rozmnażanie i rozwój

Ruja przypada jesienią, wówczas barany toczą między sobą walki i gromadzą haremy liczące 5-10 samic. Ciąża trwa 6 miesięcy, samica rodzi 1-2 młode.

4.6/5 - (16 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments