RYJÓWEK ETRUSKI. Ssak. Zwierzę - ryjówek etruski, ryjówka etruska
Ekologia.pl Wiedza Atlas zwierząt Strunowce Kręgowce Ssaki Owadożerne Ryjówkowate Ryjówek Ryjówek etruski
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Ryjówek etruski (Suncus etruscus)

Nazywana/y także: ryjówka etruska
Ryjówek etruski, fot. shutterstock
Spis treści
Wygląd

Ryjówek etruski należy do rodziny ryjówkowate (Soricidae). Głowa duża. Ryjek wydłużony i spiczasty, wyposażony we włosy czuciowe. Oczy są bardzo małe. Uszy stosunkowo duże, zaokrąglone. Sylwetka smukła. Grzbiet jasnobrązowy. Spodnia strona jest jasnoszara. Ogon dosyć długi, pokryty długimi, rzadkimi włoskami. Kończyny są krótkie. Brak dymorfizmu płciowego.

Występowanie

Ryjówka etruska jest gatunkiem rozpowszechnionym n dużym obszarze. Spotykana jest od Półwyspu Iberyjskiego, przez południową Europę, północną Afrykę, Bliski Wschód, miejscami Azję południową po Malezję. Występuje również na Madagaskarze, lecz ta populacja najprawdopodobniej jest sztucznie wprowadzona przez człowieka. Dokładny zasięg występowania tego gatunku jest dyskusyjny ze względu na rozbieżności taksonomiczne (liczne podgatunki czasem są podnoszone do rangi gatunków).

Tryb życia

Ryjówka etruska zamieszkuje bardzo różnorodne siedliska. Naturalnym biotopem są dla niej nizinne, luźne i świetliste lasy, zakrzaczenia, zadrzewienia i łąki. Na obszarze Śródziemnomorskim liczna jest na obszarach ekstensywnie użytkowanych rolniczo, np w gajach oliwnych. Prowadzi nocny, samotny tryb życia. Na liście IUCN ma status zagrożenia najmniejszej troski (kategoria LC).

Odżywianie

Ryjówek etruski żywi się w głównej mierze bezkręgowcami (owadami i ich larwami, pierścienicami) oraz drobnymi kręgowcami (płazami, gadami oraz małymi ssakami). Poluje na ofiary które dorównują mu wielkością.

Rozmnażanie i rozwój

Ryjówek etruski do rozrodu przystępuje przez cały rok, ze szczytem od marca do października. W ciągu roku może mieć dwa mioty. Ciąża trwa około 28 dni. Samica rodzi od 4 do 6. Młode rodzą się ślepe i nagie. Po urodzeniu ważą. 0,2 g. Po około dwóch tygodniach otwierają oczy. Po 3-4 tygodniach stają się samodzielne. Ryjówek etruski żyje krótko, do 18 miesięcy.

Bibliografia
  1. https://www.thainationalparks.com/species/etruscan-shrew; 2021-04-12;
  2. https://animaldiversity.org/accounts/Suncus_etruscus/; 2021-04-12;
  3. https://www.iucn.it/scheda.php?id=1877224732; 2021-04-12;
  4. https://www.scholarpedia.org/article/Vibrissal_touch_in_the_Etruscan_shrew; 2021-04-12;
  5. https://www.iucnredlist.org/species/90389138/22288134; 2021-04-12;
4.7/5 - (10 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments