SŁOŃ INDYJSKI. Ssak. Zwierzę - słoń indyjski
Ekologia.pl Wiedza Atlas zwierząt Strunowce Kręgowce Ssaki Trąbowce Słoniowate Elephas Słoń indyjski
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Słoń indyjski (Elephas maximus)

Słoń Indyjski, Elephas maximus, Asiatic Elephant
Spis treści
Wygląd

Długość ciała u słonia indyjskiego wynosi od 5,5 m do 6,5 m, wysokość w kłębie od 2,5 m do 3 m, waga od 2 700 kg do 5 500 kg. Najwyższym punktem ciała jest głowa, grzbiet ma zaokrągloną, wypukłą linię opadającą ku tyłowi. Uszy są zdecydowanie mniejsze niż u słonia afrykańskiego. Ciosy, czyli zęby sieczne górnej szczęki nie występują u samic lub są u nich bardzo niewielkie. Część czołowa czaszki jest płaska, a trąba ma na końcu tylko jeden palczasty wyrostek. Na przednich nogach jest po 5 kopytek, na tylnych po 4. Skóra całego ciała ma kolor od ciemnoszarego do brązowego, jest silnie pomarszczona i prawie naga, tylko gdzieniegdzie pokryta rzadkim, sztywnym włosem. Na końcu ogona o długości ok. 1,5 m wyrastają szczeciniaste włosy tworzące kitkę.

Występowanie

Słoń indyjski jest mieszkańcem dżungli i  przestrzeni trawiastych w Indiach, w Birmie, na Malajach, Sumatrze, Borneo i w południowo -zachodnich Chinach.

Tryb życia

Słonie indyjskie żyją w stadach  rodzinnych, liczących 15– 30 osobników, którym przewodzi stara samica. Na żerowiskach grupa rozprasza się i każdy słoń pasie się oddzielnie. Do upodobań tych wielkich ssaków należą kąpiele w rzekach, w czasie których używają trąb do polewania się wodą.

Odpoczywają w południe oraz przez kilka godzin w nocy. Czasami spotyka się samotne stare samce, które mogą być niebezpieczne dla człowieka. Chociaż słonie indyjskie mają na ogół swoje terytorium czasami odbywają dłuższe wędrówki w poszukiwaniu terenów bardziej obfitujących w pokarm.

 

Odżywianie

 
Słonie indyjskie żerowanie odbywają głównie rano, wieczorem i w nocy. Pokarm stanowią liście, owoce, gałęzie a nawet korzenie drzew i krzewów, a także trawy i pnącza.

Rozmnażanie i rozwój

Ciąża u słonia indyjskiego trwa 19-21 miesięcy. Uważa się, że ta duża rozpiętość długości okresu ciąży związana jest z płcią płodu – w przypadku kiedy na świat ma przyjść samiec trwa ona dłużej. W czasie porodu samicę otacza grupa innych samic, które pomagają jej oczyścić noworodka i czuwają nad bezpieczeństwem matki i dziecka. Na ogół rodzi się jedno młode, dużo rzadziej dwa. Zaraz po narodzinach słoniątko waży ok. 90 kg i ma 1 m wysokości. Przez pierwsze tygodnie porusza się idąc pod osłoną brzucha matki. Ssie zarzucając sobie trąbę na głowę. Sutki u samicy umiejscowione są między przednimi nogami. Pokarm stały młode zaczyna pobierać w 7 miesiącu życia, długo jednak nie rezygnując z mleka matki (do 3 lat), pod której opieką pozostaje przez kilka lat, aż do przyjścia na świat następnego potomka. Dojrzałość płciową słonie indyjskie osiągają w wieku 10 -12 lat. Rosną do 25 roku życia, a żyją ok. 50 lat.

5/5 - (6 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments