Targi NATURA FOOD 2010
W dniach 15 – 17 października 2010 Międzynarodowe Targi Łódzkie zapraszają do udziału w Dniach Naturalnej Żywności NATURA FOOD – najważniejszej imprezie branży produktów tradycyjnych i ekologicznych w Polsce. Honorowymi patronami targów są Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałek Województwa Łódzkiego.
Wzorem poprzednich edycji, ideą imprezy jest promocja żywności ekologicznej i naturalnej oraz popularyzacja produktów regionalnych i przysmaków przygotowywanych według tradycyjnych receptur. Swoje oferty zaprezentują także gospodarstwa ekologiczne, agroturystyczne i farmy zdrowia.
Dlaczego warto uczestniczyć w targach NATURA FOOD w Łodzi?
Jest to jedyna tego rodzaju impreza w Polsce, na której spotykają się producenci rolni i przetwórcy, konsumenci i dystrybutorzy żywności ekologicznej i tradycyjnej. Jeżeli chcesz liczyć się w branży EKO – musisz być wśród nich. W jednym miejscu i czasie będzie można zapoznać się z aktualną ofertą polskich producentów żywności wysokiej jakości, zarówno tych największych jak i tych małych, produkujących najczęściej tradycyjnymi sposobami, a także nawiązać kontakty handlowe z dystrybutorami produktów ekologicznych, właścicielami sklepów z tradycyjną i naturalną żywnością, restauratorami; którzy wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów muszą serwować potrawy zdrowe, świeże i najwyższej jakości.
Targom towarzyszyć będą:
- Konkurs NAJLEPSZE GOSPODARSTWO EKOLOGICZNE 2010.
- TYGIEL SMAKÓW – trzecia edycja konkursu produktów tradycyjnych organizowanego przez Urząd Marszałkowski w Łodzi,
- Konkurs o Złoty Medal EKOLIFE – NATURA FOOD,
- LABORAORIA SMAKU pierwsze w Polsce slowfoodowe warsztaty kulinarne organizowane przez Slow Food Polska
- ŚWIADOMY KONSUMENT – prezentacje i seminaria edukacyjne przygotowane we współpracy z Instytutem Spraw Obywatelskich poświęcone tematyce żywności modyfikowanej genetycznie.
- SMAKI REGIONÓW – prezentacja produktów tradycyjnych i ekologicznych z różnych Regionów Polski, zorganizowana we współpracy z Urzędami Marszałkowskimi polskich województw.
- ANIOŁ i DIABLIK Potraw Regionalnych. W trakcie targów, redakcja potrawyregionalne.pl przyzna następujące wyróżnienia: ANIOŁ POTRAW REGIONALNYCH – „za anielski smak”, dla produktu spożywczego lub potrawy; DIABLIK POTRAW REGIONALNYCH” – „za kuszenie”, dla napojów i spirytualiów.
- TYGLOWE GOTOWANIE – pokazy kulinarne w wykonaniu obcokrajowców mieszkających w naszym mieście,
- SZKOLENIA dla właścicieli sklepów z żywnością ekologiczną i tradycyjną
Szczególowe informacje : naturafood.pl