8 powodów, dla których warto używać naczyń z kukurydzy
Naczynia biodegradowalne z kukurydzy
Jakiś czas temu zagościły w naszych kuchniach naczynia z kukurydzy. Większość znajomych pyta „A można je zjeść? Czy to są te jadalne talerze?”. Otóż nie, zjeść ich nie można. Ale zjeść z nich, to i owszem można, nawet trzeba i to codziennie. Choćby „dla zdrowia swego, dzieci oraz spokoju planety”, jakby to powiedziała kandydatka na Miss World. Znajoma mama dwójki małych łobuziaków wyraziła swój entuzjazm następująco: Po prostu genialne! Proste, radosne i inspirujące!
I tym właśnie okrzykiem radości zachęciła nas do podzielenia się z Wami spostrzeżeniami na temat naczyń biodegradowalnych z kukurydzy. A konkretnie na temat naczyń i sztućców marki Mother’s Corn. Naczynia te świetnie wpisują się w trend „eko” i przyczyniają do rozwoju świadomości ekologicznej.
Przegląd argumentów będzie dość subiektywny, ale naprawdę warto przeczytać do końca, bo nie wiadomo który argument okaże się być tym przekonującym.
Zatem do dzieła – 8 powodów dlaczego warto używać biodegradowalnych wielorazowych naczyń i sztućców z kukurydzy marki Mother’s Corn:
1. Urzekają już przy pierwszym kontakcie
A ich urok nie mija, lecz oczy z zachwytu otwierają się coraz szerzej i w naturalny sposób przyciągają do siebie „eko-wielbicieli”. Niektórzy cenią je a ich kolor, inni za kształt, linię, gładkość, a jeszcze inni za funkcję, czy wysoką jakość.
2. Duży wybór rozwiązań i kształtów
Wielość kształtów i rozwiązań jest naprawdę imponująca. Popatrzmy na talerzyki – są większe i mniejsze, okrągłe i prostokątne, z podziałką lub bez, głębokie i płytkie. Dalej – miseczki i kubeczki – z uszami lub bez, malutkie lub całkiem spore, otwarte lub z zamknięciem… Rozpływamy się też przy pojemnikach na przekąski, niektóre mają specjalne wgłębienia na dip czy sos. Sztućce też różne – małe i duże, odpowiednio wyprofilowane w zależności od tego dla jakiego wieku dziecka mają być. Wreszcie zauważamy ładne etui do zapakowania lunch-boxa. Wszystko głównie z myślą o dzieciach, ale i dorośli krzątający się po kuchni znajdą wiele dla siebie (https://www.energyfamily.pl/pl/6-naczynia-biodegradowalne).
3. Wielofunkcyjność to ich drugie imię
Jedno naczynie można wykorzystać na wiele sposobów. Talerzyk może być używany przez dziecko w czasie nauki samodzielnego jedzenia, a później – do serwowania przekąsek podczas rodzinnych przyjęć. Picnic Cup Set może być używany jako miseczka do zupy albo jako pojemnik na bakalie. Zakręcany szczelnie (i zakręcony pozytywnie, bo z uśmieszkiem) pojemnik EcoTainer – z kubeczka na koktajl owocowy staje się pojemnikiem do mrożenia żywności (oczywiście eko-żywności). A pudełko na sztućce znajduje nowe zastosowanie jako miejsce składowania kredek – czyli eko-piórnik.
4. Pomagają bezpiecznie i miło spędzać czas z rodziną
Życie bez zbędnego stresu jest obecnie w cenie – producent Mother’s Corn zadbał o to, żeby zbędne zmartwienia nie spędzały snu z powiek rodziców – naczynia są w pełni bezpieczne, nie zawierają BPA, nie zawierają hormonów środowiskowych, ani substancji rakotwórczych (żadnych ftalanów czy PCV), nawet tusz użyty do delikatnych nadruków otrzymał certyfikat nietoksyczności. Zatem dobre samopoczucie psychiczne i zdrowie fizyczne mamy pod kontrolą. A gdy talerzyk czy miseczka wypełnią już swoją rolę i przyjdzie czas na ich wyrzucenie, znów możemy miło spędzić czas z rodziną – wspólnie udać się na działkę i zakopać naczynie w glebie lub kompostowniku. Ulegnie biodegradacji! Ale o tym trochę później.
5. Edukują w obszarze ekologii, czyli „czym skorupka za młodu…”
Wiemy wszyscy jak ważna jest edukacja na wczesnym etapie życia dziecka, które chłonie wiedzę niczym gąbka. Dlatego jeśli od wczesnych lat dzieciństwa będziemy dzieci uświadamiać w temacie ekologii, później będzie to dla nich czymś naturalnym, oczywistym. W ten sposób zadbamy o przyszłe pokolenia i jakość ich życia. I coś jeszcze – wiecie, że śpimy około 1/3 doby? Zapewne dla wielu z nas bardzo istotny jest wybór super wygodnego łóżka. Dlaczego zatem tak bezrefleksyjnie podchodzimy do zakupu zastawy stołowej naszych dzieci? Przecież spożywamy około 4-5 posiłków dziennie, a to, CO i Z CZEGO zjadamy nie pozostaje bez wpływu na nasze zdrowie! Dlaczego więc nie zapewnić sobie bezpiecznego otoczenia podczas posiłku?
6. Biodegradowalność staje się rzeczywistością, a nie pustym frazesem!
Naczynia Mother’s Corn, mimo, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście tylko od 1 roku do 3 lat! A plastik – potrzebuje aż 450 lat! Wyobraźmy sobie te tony zalegających plastikowych naczyń dziecięcych wyrzucane przez pokolenia na wysypiska. Chcemy takiej wizji świata?
7. Jako ludzie stajemy się konsekwentni w swoich działaniach i po prostu eko
Ważne jest nie tylko to CO JEMY, ale też z czego jemy. Bo jak to tak? – od kilku lat zjadamy produkty ekologiczne, sprawdzamy składy i pochodzenie produktów, dajemy naszym dzieciom ekologiczne zupki…..tyle, że…. na zastawie plastikowej? Jest w tym jakaś niespójność. Bądźmy zatem konsekwentni – serwujmy ekologiczną żywność na przyjaznych środowisku naczyniach Mother’s Corn.
A jak powstają biodegredowalne naczynia z kukurydzy? Zobaczcie sami: najpierw hoduje się kukurydzę (1), uzyskuje z niej skrobię kukurydzianą (2), z niej uzyskuje się naturalne i w pełni biodegradowalne tworzywo PLA (3) (Poly Lactic-Acid, inaczej polikwas mlekowy), a następnie z niego wytwarza się naczynia (4), zaś gdy naczynie po kilku latach zużywa się, wówczas wyrzuca się je (5), żeby uległo biodegradacji w glebie (6). Więcej na ten temat znajdziecie na stronie: https://www.energyfamily.pl/pl/content/23-faq-najczesciej-zadawane-pytania
8. Kształtują poczucie estetyki u dzieci
Piękny wygląd to wyróżnik Mother’s Corn, zdobywają nagrody za design (np. w 2014 roku nagroda iF product design dla MY SMART GROWING UP SET) i cieszą nasze oczy kolorem i kształtem. Chyba, że wolicie wpatrywać się w plastikową zastawę z kolorowymi księżniczkami, samochodzikami czy myszkami…. Szczerze wątpię… A ten minimalizm i harmonijna elegancja to coś, z czym Wasze dzieci i Wy będziecie mieć kontakt kilka razy dziennie, więc warto!
Miało być 8, zatem finał. No prawie… Bo jesteśmy świadomi, że powodów do stosowania kukurydzianych naczyń i sztućców jest dużo więcej. Mamy nadzieję, że spodobał się Wam ten subiektywny przegląd i wkrótce naczynia te zagoszczą w kolejnych rodzinach (dostępne są w wybranych sklepach internetowych i stacjonarnych: https://www.energyfamily.pl/pl/content/45-partnerzy-czyli-gdzie-kupic-mother-s-corn). Decydującym argumentem niech będzie ten:
Niezaprzeczalnie naczynia Mother’s Corn sprawiają bardzo dużo frajdy dzieciom!
Artykuł sponsorowany
4.7/5 - (12 votes)
Spodobał się artykuł? Udostępnij dalej!
Subscribe
7 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Edi
6 lat temu
A można myć w zmywarce?
Zuzanna
9 lat temu
Dobra alternatywa dla wszędobyslkiego plastiku
Agnieszka
9 lat temu
Ciekawe :) A jaka cena?
ja
9 lat temu
jak sądzę wspomnianą kukurydze się uprawia, a nie hoduje. Hoduje się nowe gatunki i odmiany ;)
zuzanna
9 lat temu
Ile czasu rozkladają się takie naczynia?
Zofia
9 lat temu
Z kukurydza, otręby fajnie, że powstają jakieś alternatywy dla wszędobyslkiego plastiku
A można myć w zmywarce?
Dobra alternatywa dla wszędobyslkiego plastiku
Ciekawe :) A jaka cena?
jak sądzę wspomnianą kukurydze się uprawia, a nie hoduje. Hoduje się nowe gatunki i odmiany ;)
Ile czasu rozkladają się takie naczynia?
Z kukurydza, otręby fajnie, że powstają jakieś alternatywy dla wszędobyslkiego plastiku
Bambusowe też świetne