Definicja pojęcia:
fitoncydy
Fitoncydy —
substancje organiczne wytwarzane przez rośliny (np. czosnek, cebula, chrzan, koper), działające hamująco na rozwój innych organizmów, np. drobnoustrojów, grzybów i pierwotniaków. Ze względu na silne działania toksyczne na komórki organizmów ssaków nie znalazły zastosowania w lecznictwie. Są stosowane do konserwowania środków spożywczych.
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
„Ze względu na silne działania toksyczne na komórki organizmów ssaków nie znalazły zastosowania w lecznictwie” – to bzdura jakich świat nie widział.
Dr Henryk Różański pisze „Gdyby człowiek umiał wyodrębnić i ustabilizować fitoncydy, wówczas niepotrzebne by były sulfonamidy i antybiotyki. Niestraszne by było nam również zjawisko oporności bakterii. Alejak na razie technologicznie i na wielką skalę przemysłową jest to niemożliwe. Jednakże w fitoterapii chorób bakteryjnych, wirusowych, pierwotniakowych i grzybiczych istnieje możliwość zastosowania ziół fitoncydowych i wykorzystanie choć w części ich potencjalnych możliwości antydrobnoustrojowych.”