Kwas octowy » Opis » co to? » Definicja pojęcia
Ekologia.pl Wiedza Encyklopedia kwas octowy
Definicja pojęcia:

kwas octowy

Kwas octowy —

związek chemiczny o wzorze CH3COOH. Otrzymywany przez utlenienie etanolu w procesie fermentacji octowej lub jako produkt uboczny suchej destylacji drewna. Bezbarwna, żrąca ciecz o ostrym zapachu octu. Z metalami tworzy sole, a z alkoholami – estry. Stosuje się go w przemyśle spożywczym, chemicznym (do produkcji tworzyw sztucznych, barwników), farmaceutycznym.

Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż
Znaki ekologiczne
Euroliść
Euroliść
4.8/5 - (6 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!