Porcelana » Opis » co to? » Definicja pojęcia
Ekologia.pl Wiedza Encyklopedia porcelana
Definicja pojęcia:

porcelana

Porcelana —

produkt ceramiczny stanowiący mieszaninę kaolinu, kwarcu i odpowiednio rozdrobnionego skalenia, który po zarobieniu, uformowaniu i wysuszeniu wypala się w temperaturze 920-980°C. Jest nieprzepuszczalna dla wody i gazów. Ze względu na skład chemiczny oraz temperaturę wypalania rozróżnia się porcelanę twardą oraz miękką. W skład porcelany miękkiej wchodzi 25-40% kaolinu, 30-35% kwarcu i 25-40% skalenia. Twarda porcelana zawiera 40-60% kaolinu, 20-30% kwarcu i 20-30% skalenia. Twarda porcelana odznacza się dużą wytrzymałością mechaniczną, dobrymi własnościami dielektrycznymi, jest mało przesiąkliwa, odporna na działanie czynników chemicznych. Stosuje się ją do produkcji izolatorów wysokonapięciowych, sprzętu laboratoryjnego, naczyń stołowych itp.

Do szkliwienia wyrobów porcelanowych stosuje się zwykle szkliwa skaleniowe. Wyroby porcelanowe miękkie, szkliwione, wypala się w temperaturze 1280-1320°C, a porcelanowe twarde w temperaturze 1350-1460°C.

Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż
Znaki ekologiczne
Fair Trade Federation
Fair Trade Federation
4.6/5 - (13 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments