SER. Definicja pojęcia - ser
Ekologia.pl Wiedza Encyklopedia ser
Definicja pojęcia:

ser

Ser —

spożywczy produkt mleczny otrzymywany z mleka przez wydzielenie z niego białka i tłuszczu w postaci skrzepu kwasowego lub podpuszczkowego. Sery kwasowe otrzymuje się z kwaśnego mleka; poddane procesowi termicznemu ścinania białka i oddzieleniu serwatki są spożywane na świeżo w postaci twarogu. Sery podpuszczkowe, tzw. dojrzewające, wytwarza się z masy serowej poddanej procesowi fermentacji (od 1 do 5 miesięcy) pod wpływem określonych gatunków bakterii lub pleśni. Masę serową otrzymuje się ze ściętych skrzepów mleka, powstałych pod wpływem podpuszczki, tj. enzymu trawiennego (składnika soku żołądkowego), powodującej ścinanie się białka mleka.

Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż
Organizacje ekologiczne
Towarzystwo na rzecz Ziemi
Znaki ekologiczne
Eco Control
Eco Control
4.9/5 - (13 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments