Czekolada na zdrowie – jakie są właściwości czekolady?
Hamuje rozwój demencji i zmniejsza ryzyko Alzheimera, zawiera endorfiny i magnez poprawiające humor oraz teobrominę, która pobudza czynność serca – to nie reklama super-leku. Takie właściwości zdrowotne ma gorzka czekolada.
Czekolada to nie tylko puste kalorie. Fakt, czekolada ma wysoką wartość energetyczną, bo 100 gram tego produktu to ok. 500 kcal, ale nie powinno się jednak całkowicie rezygnować z jej jedzenia. Dietetycy są zgodni co do tego, że czekolada jest zdrowa, ale tylko czekolada gorzka, która ma co najmniej 70 proc. kakao. Co takiego zdrowego siedzi w czekoladzie? Kakao, które wytwarza się z ziaren kakaowca.
Zawarty w czekoladzie magnez usprawnia funkcjonowanie mięśni, ułatwia wchłanianie wapnia i zapobiega stresowi. Czekolada jest także źródłem teobrominy pobudzającej czynność serca i rozszerzającej naczynia krwionośne, a także flawonoidów – związków chroniących komórki przed wolnymi rodnikami oraz zmniejszających zachorowalność na nowotwory i choroby układu krążenia.
W czekoladzie znajduje się także kofeina, działająca pobudzająco i stymulująco na układ nerwowy, oraz fenyloetyloamina – substancja, która pobudza produkcję serotoniny i endorfin, odpowiedzialnych za dobry nastrój. Z badań australijskich naukowców wynika ponadto, że gorzka czekolada o 40 proc. obniża ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Należy jednak pamiętać, że zdrowotne walory ma tylko gorzka czekolada. A nawet i jej nie można jeść zbyt dużo.
– Tę przyjemność musimy dozować i jednorazowo jeść maksymalnie 20 g. Gdy sięgamy po gorzką czekoladę, to daje ona nam sporo magnezu i endorfiny, czyli jesteśmy szczęśliwi – mówi Janusz Profus, maestro czekolady E. Wedel, w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle.
Z badań GFK Polonia wynika, że aż 58 proc. Polaków bardzo lubi czekoladę. Rocznie Polacy spożywają ok. 4,5 kg czekolady, czyli trzykrotnie mniej niż Szwajcarzy i Belgowie. Najchętniej kupują czekoladę ciemną: zdecydowana większość badanych spożywa ją średnio 2-3 razy w miesiącu, 14 proc. robi to częściej niż raz na tydzień. 80 proc. najchętniej kupuje ją w tabliczkach, co druga osoba najczęściej kupuje mieszanki i bombonierki. Polacy polubili także czekoladę pitną. Co ciekawe, ma ona mniej kalorii niż ta w tabliczkach – duży kubek czekolady do picia to 150 kcal.
Należy jednak pamiętać o tym, że czekolada zawiera kakao, a więc substancję silnie uczulającą, oraz laktozę. Nie powinni więc jej spożywać alergicy i osoby cierpiące z powodu nietolerancji laktozy. Także cukrzycy powinni zrezygnować z czekolady, chyba że tradycyjną tabliczką zastąpią czekoladą w wersji light. Wszystkie czekolady, poza gorzką, zawierają także dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, które negatywnie wpływają na poziom złego cholesterolu w organizmie.





Chyba najlepsza jest gorzka czekolada w sensie, że najzdrowsza :)Ja wcinam po kilka kostek dziennie do kawki aby utrzymac prawidłowy poziom magnezu. A jak to nie pomaga to zażywam chela mag b6 i magnez mam w normie :)