Domowy krem jak nutella. Jak zrobić krem a’la nutella
Ekologia.pl Trendy Ekologiczna żywność Jak zrobić krem a’la nutella

Jak zrobić krem a’la nutella

Fot. Amelia Romańska wegeluv.org/
Fot. Amelia Romańska wegeluv.org/

Słodki, czekoladowym krem do naleśników, bułeczek, tostów, który nie będzie zawierał oleju palmowego i sztucznych dodatków? Do tego bez mleka, za to z dodatkiem zdrowych orzechów laskowych. Taki właśnie jest krem krem a’ la nutella Amelii Romańskiej z Vegeluv.org. Fantastyczny do kanapek czy do wyjadania łyżeczką prosto ze słoiczka.
Z takim smarowidłem łatwiej przetrwać zimową aurę, która w tym roku jest wyjątkowo uciążliwa. Wystarczy 5 składników, by powstał super kremowy, 100% vege, bez rafinowanych cukrów, bez niezdrowego oleju palmowego krem a’ la nutella.

Krem a’ la nutella

Czas przygotowania: około 30 minut

Składniki:

  • 600g orzechów laskowych
  • 300g cukru kokosowego
  • 40g kakao
  • puszka mleka kokosowego (400g)
  • szczypta soli

    Przygotowanie:

    Orzechy pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 3-5 minut, do momentu, aż popękają skórki. Po tym czasie obieramy orzechy ze skórek. By ułatwić sprawę orzechy można wrzucić do lnianego woreczka i potrząsnąć nimi porządnie kilka razy – wtedy skórka łatwiej odchodzi. 

    Wyłuskane orzechy miksujemy blenderem na gładką masę, co chwilę zbierając resztki ze ścianek naczynia. Kiedy uzyskamy już odpowiednią  konsystencję dodajemy mleko kokosowe, cukier kokosowy, kakao i sól i dalej miksujemy, aż powstanie aksamitny krem. Smacznego:)

    Krem jest idealny do naleśniki, deserów, wafli i bezpośredniego do wyjadania ze słoika!

    Fot. Amelia Romańska wegeluv.org/

    Autorką przepisu jest Amelia Romańska, która od kilku lat z powodzeniem stosuje dietę wegańską. Prowadzi blog Vegeluv, gdzie prezentuje swoje odkrycia kulinarne.

    4.8/5 - (6 votes)
    Post Banner Post Banner
    Subscribe
    Powiadom o
    2 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Bardzo dobry wpis. Także i moim zdaniem zdecydowanie lepiej jest zrobić samemu nutellę niż wykorzystywać kupną. Dość łatwo ją zrobić i pewnie jest lepsza niż ze sklepu, w USA na przykład robią ją w ten sposób https://www.open-youweb.com/how-to-make-homemade-nutella/ wydaje się szybko i bez problemu, Ale sama jeszcze nie próbowałam ale na pewno niebawem porównam przepisy.

    Robilam wedlug nieco.innego przepisu i dzieciaki.sie zajadaly :-)

    Nie odchodź jeszcze!

    Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!