Jak zrobić krem a’la nutella
Słodki, czekoladowym krem do naleśników, bułeczek, tostów, który nie będzie zawierał oleju palmowego i sztucznych dodatków? Do tego bez mleka, za to z dodatkiem zdrowych orzechów laskowych. Taki właśnie jest krem krem a’ la nutella Amelii Romańskiej z Vegeluv.org. Fantastyczny do kanapek czy do wyjadania łyżeczką prosto ze słoiczka.
Z takim smarowidłem łatwiej przetrwać zimową aurę, która w tym roku jest wyjątkowo uciążliwa. Wystarczy 5 składników, by powstał super kremowy, 100% vege, bez rafinowanych cukrów, bez niezdrowego oleju palmowego krem a’ la nutella.
Krem a’ la nutella
Czas przygotowania: około 30 minut
Składniki:
- 600g orzechów laskowych
- 300g cukru kokosowego
- 40g kakao
- puszka mleka kokosowego (400g)
- szczypta soli
Przygotowanie:
Orzechy pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 3-5 minut, do momentu, aż popękają skórki. Po tym czasie obieramy orzechy ze skórek. By ułatwić sprawę orzechy można wrzucić do lnianego woreczka i potrząsnąć nimi porządnie kilka razy – wtedy skórka łatwiej odchodzi.
Wyłuskane orzechy miksujemy blenderem na gładką masę, co chwilę zbierając resztki ze ścianek naczynia. Kiedy uzyskamy już odpowiednią konsystencję dodajemy mleko kokosowe, cukier kokosowy, kakao i sól i dalej miksujemy, aż powstanie aksamitny krem. Smacznego:)

Autorką przepisu jest Amelia Romańska, która od kilku lat z powodzeniem stosuje dietę wegańską. Prowadzi blog Vegeluv, gdzie prezentuje swoje odkrycia kulinarne.
Bardzo dobry wpis. Także i moim zdaniem zdecydowanie lepiej jest zrobić samemu nutellę niż wykorzystywać kupną. Dość łatwo ją zrobić i pewnie jest lepsza niż ze sklepu, w USA na przykład robią ją w ten sposób https://www.open-youweb.com/how-to-make-homemade-nutella/ wydaje się szybko i bez problemu, Ale sama jeszcze nie próbowałam ale na pewno niebawem porównam przepisy.
Robilam wedlug nieco.innego przepisu i dzieciaki.sie zajadaly :-)