Domowe lody owocowe i ziołowe – przepisy na sorbety, lody wegańskie i kremowe
Ekologia.pl Trendy Jak zrobić lody z darów przyrody? Ekologiczne przepisy

Jak zrobić lody z darów przyrody? Ekologiczne przepisy

Lody to jeden z najulubieńszych deserów na świecie. Te sklepowe pełne są jednak cukru i chemicznych ulepszaczy, a nierzadko i absurdalnie drogie. Dlatego póki jeszcze aura sprzyja, zachęcamy do produkcji domowych lodów opartych na owocach, kwiatach i ziołach, które znaleźć można wokół. Będzie smacznie, oryginalnie i na pewno zdrowiej!

Domowe lody można przygotować na bazie dzikich owoców i mleka

Domowe lody można przygotować na bazie dzikich owoców i mleka, fot. ipolly80/envato
Spis treści

Sorbety – najlżejsze i najprostsze lody owocowe

Jeśli poszukujesz szybkiego, łatwego deseru, który nie zaciąży na bilansie kalorycznym, postaw na sorbet. Przygotowany na bazie puree z owoców i substancji słodzącej, wymaga kilka minut pracy z mikserem i kilka godzin mrożenia. Najlepiej jest wykorzystać silikonowe foremki do lodów na patyku, które ułatwią jedzenie bez konieczność porcjowania zmrożonej masy.

Jeżynowy sorbet

Składniki:

  • 3 szklanki dojrzałych jeżyn
  • ½ szklanki wody
  • ½ szklanki cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Jeżyny zmiksuj razem z wodą. Otrzymaną mieszankę odcedź przez sito, tak aby wychwycić pestki. Do otrzymanego puree dodaj cukier i sól i mieszaj do rozpuszczenia. Przelej do foremek i przełóż do zamrażalnika na co najmniej 6 godzin.

Jeżynowy sorbet na patyku

Jeżynowy sorbet na patyku, fot. tycoon101/envato

Proste lody bez laktozy

Lody w lodziarniach kuszą, ale nie każdy może sobie na nie pozwolić – zawartość laktozy dla alergików i osób z nietolerancją oznacza słoną cenę do zapłacenia za chwilę słodyczy. Domowe przygotowanie mrożonych deserów jest w tej sytuacji optymalną opcją, która dodatkowo pozwoli kontrolować zawartość innych potencjalnie uczulających składników. Pyszne proste lody przyrządzisz na bazie mleka roślinnego i darów natury – to ideał również dla wegan.

Lody waniliowo-różane

Składniki:

  • 2 puszki mleka kokosowego
  • ½ szklanki syropu klonowego
  • 1 laska wanilii
  • szczypta soli
  • 1 szklanka płatków dzikiej róży

Przygotowanie:

Laskę wanilii przekrój wzdłuż i wyskrob nożem ziarenka. Dodaj je do garnka z mlekiem, płatkami róży i pozostałością laski. Podgrzewaj na małym ogniu, okazyjnie mieszając – nie dopuść do zagotowania! Odstaw do wystygnięcia, a następnie przecedź całość przez sito. Do mleka dodaj syrop i sól, zamieszaj, a następnie przelej do zamykanego pudełka i włóż do zamrażalnika.

Dobra rada: Lepiej jest mrozić lody w kilku mniejszych pojemnikach, tak aby przed podaniem można je było całe lekko rozmrozić.

naturalne składniki do wykorzystania w domowych lodach

Diagram przedstawiający naturalne składniki do wykorzystania w domowych lodach; opracowanie własne, zdjęcia na licencji CC

Domowe lody godne mistrzów

Jeśli marzysz o lodach puszystych, łatwych do nabierania łyżeczką, będziesz potrzebować nieco więcej czasu, a optymalnie i maszyny do ich kręcenia. Większość z nich wymaga zamrożenia pojemnika mieszającego na 8 godzin przed kręceniem i wcześniejszego przygotowania bazy – tak, aby zdążyła się schłodzić.

Lody jagodowo-lawendowe

Składniki:

  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • ½ szklanki mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklana jagód
  • 1 łyżeczka suszonych kwiatów lawendy

Przygotowanie:

Mleko ze śmietanką podgrzewaj w małym garnuszku. Dodaj cukier i mieszaj do rozpuszczenia. Podgrzej do temperatury wrzenia, dosyp kwiaty lawendy i zdejmij całość z ognia. Po 10 minutach przecedź mieszankę przez sito, przelej do zamykanego pojemnika i włóż do zamrażalnika na 45 minut. Co kwadrans wyjmuj pojemnik i lekko nim potrząśnij.  W międzyczasie przełóż jagody do garnuszka i zacznij ogrzewać. Gdy puszczą sok, dodaj do nich łyżeczkę cukru i wymieszaj.

Gdy wszystko jest gotowe, wlej schłodzoną miksturę do maszyny do lodów i rozpocznij proces kręcenia. W momencie, gdy zaczną się pojawiać kryształki lodu, dodaj jagodowy kompot i kręć dalej do uzyskania pożądanej konsystencji.

Lody tymiankowe z mascarpone

Składniki:

  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 żółtka, 100 ml miodu
  • duży bukiet tymianku

Przygotowanie:

Tymianek umyj, a następnie lekko zgnieć liści łyżką bez zrywania ich z gałązek. Włóż bukiet do garnka ze śmietanką i pozostaw na kilka godzin. Całość lekko podgrzej (bez gotowania!), a następnie przecedź przez sito. Żółtka ubij w misie i powoli dolej ciepłą śmietankę. Umieść misę nad garnkiem z gotującą się wodę i mieszaj. Gdy mikstura zacznie gęstnieć, dodaj rozpuszczony miód. Zdejmij z ognia, a po ostygnięciu połącz z mascarpone. Schłodzoną mieszankę włóż do maszyny do kręcenia lodów i postępuj zgodnie z instrukcją producenta. Alternatywnie możesz ją od razu zamrozić, wyjmując co jakiś czas i dokładnie mieszając.

Domowe lody jagodowe

Domowe lody jagodowe, fot. chandlervid85/envato

O czym warto pamiętać?

Z domowymi lodami można eksperymentować zmieniając składniki i ilość cukru bądź rodzaj słodzików. Pamiętaj jednak, że po zmrożeniu smak jest zawsze mniej wyraźny niż w temperaturze pokojowej, więc bazę zawsze lepiej jest przygotować wyraźniejszą.

Dodatek tłuszczu, bądź to w postaci mleka kokosowego, bądź śmietanki sprawi, że konsystencja lodów będzie bardziej kremowa, a ich porcjowanie będzie łatwiejsze. Efekt ten dodatkowo wzmacnia intensywne mieszanie przed zmrożeniem – najlepiej w tej roli sprawdzają się specjalne maszyny do lodów, ale alternatywnie możesz wykorzystać ręczny mikser. Dodatek ubitej śmietany doskonale napowietrzy lodową bazę.

Wreszcie domowe lody najlepiej jest robić w ramach bieżących potrzeb. Gotowy deser w zamkniętym pojemniku możesz co prawda przechowywać w zamrażalniku 1-2 miesiące, ale z czasem jego smak i konsystencja będą coraz mniej atrakcyjne – to cena, którą płacimy za naturalność składników. Idealnie jest lody przygotowywać w przeddzień konsumpcji i podawać na świeżo!


Absolwentka Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Gdańskiego, która oddała się pasji zgłębiania zagadek świata i pisania o nich. Specjalizuje się w ekologii, klimatologii i naukach przyrodniczo-naukowych. Żyje ponad granicami, dużo podróżuje, a w wolnym czasie pływa.

Bibliografia
  1. “Fun and Easy Herbal Homemade Ice Cream for Those Hot Summer Days” Kira Merrick, https://theherbalacademy.com/blog/homemade-ice-cream/, 20/08/2025;
  2. “4 Flower Flavored Ice Cream Recipes” Mountain Rose Herbs, https://blog.mountainroseherbs.com/flower-infused-ice-cream-recipes, 20/08/2025;
  3. “Celebrate Summer Solstice with Wild Fruit Ice Cream” Botanical Art Press, https://www.botanicalartspress.com/blog/2017/6/21/1x5n2funwzxc38afaexhma370x7lqm, 20/08/2025;
  4. “Dairy-Free Vanilla Ice Cream (Vegan)” Julia Mueller, https://www.theroastedroot.net/dairy-free-vanilla-ice-cream-vegan/, 20/08/2025;
  5. “How to Make Ice Cream Without a Machine” Tessa Arias, https://handletheheat.com/how-to-make-ice-cream-without-a-machine/, 20/08/2025;
5/5 - (1 vote)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!