Żelki z tarniny, czyli jak przygotować słodycze pełne zdrowia
Każdego z nas od czasu do czasu nabiera ochota na coś słodkiego – u dzieci to nawet symptom codzienny. Zachciankom pofolgować można jednak w sposób odpowiedzialny, a wręcz zdrowy. Przepisy na żelki z tarniny, aronii czy głogu zrobią karierę w każdej rodzinie, a oprócz poprawy samopoczucia, przysłużą się odporności.

Aronia, czyli przeciwutleniająca bomba
Do najpopularniejszych owoców w sklepach ze zdrową żywnością należy bez wątpienia aronia czarna (Aronia melanocarpa). Ciemne okrągłe owoce rosną na silnie rozgałęzionych krzewach, które występują pospolicie na obszarze całej Polski. Jako kuzynka jarzębiny aronia radzi sobie świetnie w różnych warunkach i może być z powodzeniem uprawiana w ogrodzie. Na początku września jej gałęzie pokrywają się kiściami czarnych „korali”, które nie smakują zbyt dobrze na surowo, ale doskonale nadają się do przetworów.
A przetwarzać warto, bowiem aronia jest wyjątkowo bogata we flawonoidy, katechiny, antocyjany i leukoantocyjany, co oznacza, że posiada fenomenalny potencjał antyutleniający. Zdaniem naukowców doskonale wspomaga system odpornościowy, chroni serce, a nawet redukuje ryzyko zachorowania na raka.
Żelki z aronii i truskawek
Składniki:
- 2 łyżki żelatyny
- 1 szklanka owoców aronii
- 2 szklanki truskawek (mogą być rozmrożone)
- ¼ szklanki miodu
Przygotowanie:
Aronię i truskawki umieść w garnku i zacznij podgrzewać. Gdy owoce puszczą sok, odlej ok. ¼ szklanki i wsyp do niego żelatynę. Owoce gotuj 10 minut, aż całkiem zmiękną. Do miksera dodaj namoczoną żelatynę, gorące owoce wraz z sokiem oraz miód. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie przelej do silikonowej foremki i wstaw do lodówki do stężenia.

Kosz pełen dojrzałych owoców aronii, fot. klavdiyav/envato
Głóg dobry na wszystko
Drobne owoce głogu kojarzą się głównie z ptasią strawą. W rzeczywistości od setek lat ludzie wykorzystują je jednak do celów leczniczych – w szczególności jako naturalny antybiotyk, lek na niestrawność i nadciśnienie oraz prewencja przeciwko cukrzycy. W stanie naturalnym owoce głogu są co prawda bardzo kwaśne i cierpkie, ale można je dość łatwo przekształcić w pyszne słodycze o wyjątkowych walorach odżywczych.
Głogowe rolki
Składniki:
- 500 g owoców głogu
- 1 ½ szklanki wody
- ½ szklanki cukru
Przygotowanie:
Owoce dokładnie przebierz i umyj, a następnie połącz w garnku z 1 szklanką wody. Gotuj na małym ogniu kilka minut, a następnie dolej resztę wody. Mieszankę przełóż do miksera, dodaj cukier i zmiksuj na gładką masę. Przełóż ją na blachę pokrytą papierem do pieczenia, wygładź powierzchnię i susz w piekarniku w temp. 70°C przez ok. 6 godzin. Gdy arkusz wyschnie, ale jest jeszcze ciepły, zwiń go w ciasny rulon i zawiń w folię plastikową. Po kilku godzinach pokrój wałeczek na kilkucentymetrowe rolki.

Z głogu można przygotować słodkie i zdrowie rolki, fot. mona2013liska/envato
Tarnina – idealna na jesienne infekcje
Dojrzałe owoce tarniny pojawiają w Polsce we wrześniu i cieszą oczy do grudnia. Jesienią i na początku zimy warto wykorzystać to dobrodziejstwo Matki Natury do przygotowywania domowych przetworów. Tarnina jest kopalnią witamin C i E, a także magnezu, potasu i wapnia i licznych związków antyoksydacyjnych. Studia naukowe dowodzą, że posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, antybiotyczne, a nawet przeciwrakowe. Tradycyjnie stosowana była również jako lek przeciwbiegunkowy oraz środek rozkurczowy.
Tarninę znaleźć można łatwo na poboczach i polach, ale idealnie jest wybierać krzew oddalone od szos. Owoce zbieraj zawsze w rękawiczkach, bo kolczaste gałęzie zawzięcie bronią swoich cennych korali.
Żelki z tarniny
Składniki:
- 500 g owoców tarniny
- 750 ml wody
- 300 g cukru
- 3 łyżki żelatyny
Przygotowanie:
Umyte owoce włóż na noc do zamrażalnika. Rano zagotuj wodę i zalej mrożoną tarninę wrzątkiem, po czym odstaw na 12 godzin. Odcedź płyn, zagotuj i ponownie zalej nim tą samą porcję owoców. Powtórz proces, a końcowy produkt połącz z cukrem i gotuj na małym ogniu ok. 10 min. Do gorącego soku dosyp żelatynę i mieszaj do rozpuszczenia. Przelej do małych silikonowych foremek i pozostaw do zastygnięcia.

Dojrzewające owoce tarniny, fot. wirestock/envato
Rokitnik – czyli cytryna Północy
Jeśli chodzi o zawartość witaminy C, do rekordzistów owocowych należy zdecydowanie rokitnik, który w Polsce występuje przede wszystkim na wybrzeżu. Żółtopomarańczowe owoce o charakterystycznym witaminowym smaku wykorzystywane są przyrządzania soków i dżemów, mających dbać o naszą odporność. Niesłychane bogactwo karotenoidów dodatkowo wzmacnia naczynia krwionośne i pomaga zwalczać stany zapalne w organizmie.
Rokitnikowe toffi
Składniki:
- ok. 1 kg gałązek rokitnika z owocami
- 300 g cukru
- 30 g masła
- 100 ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
całe gałązki spłucz po wodą. Nad misą wyciskaj sok z owoców, przesuwając ręką w dół gałązki trzymanej do góry nogami (tym sposobem nie poranisz palców). Z wyciśniętego soku usuń liście i inne nieczystości. Całość ugnieć tłuczkiem do ziemniaków, a następnie przetrzyj przez sito. Odlej 300 ml soku (resztę możesz wypić) i połącz z cukrem – podgrzewaj na małym ogniu, mieszając do rozpuszczenia. Zwiększ ogień i gotuj, aż masa ściemnieje a jej temperatura sięgnie 120°C. Zdejmij z ognia, dodaj masło, a gdy się rozpuści, dolej śmietanę. Następnie podgrzewaj masę dalej, aż zgęstnieje i zacznie przypominać karmel. Całość wylej na płytką blachę i pozostaw do zastygnięcia – przed krojeniem schłodź ją w lodówce.

Tabela przedstawiająca dzikie jadalne owoce, które można wykorzystywać do przygotowywania domowych słodyczy; opracowanie własne
Jak widać, dla chcącego nic trudnego! Wszystkie powyższe przepisy na żelki, rolki i toffi można wykorzystywać w różnych kombinacjach owocowych. Do przygotowywania zdrowych słodyczy nadadzą się również żurawiny, jeżyny, a nawet mało popularne owoce derenia. Im większa różnorodność, tym lepiej dla całej rodziny.

Absolwentka Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Gdańskiego, która oddała się pasji zgłębiania zagadek świata i pisania o nich. Specjalizuje się w ekologii, klimatologii i naukach przyrodniczo-naukowych. Żyje ponad granicami, dużo podróżuje, a w wolnym czasie pływa.
Opublikowany: 9 września, 2025 | Zaktualizowany: 10 września, 2025
- “Wild jelly candies” Erica M. Davis, https://wildfoodgirl.com/2021/wild-jelly-candies/, 11/08/2025;
- “Homemade Healthy Fruit Gummies” My Kids Lick The Bowl, https://mykidslickthebowl.com/home-made-real-fruit-gummy-bears/, 11/08/2025;
- “Chinese Haw Leather (Healthy Hawthorn Candy” Earth To Veg, https://earthtoveg.com/chinese-hawthorn-candy-haw-leather/, 11/08/2025;
- “Ten Sloe Fruit Recipes” Rachel Lambert, https://www.wildwalks-southwest.co.uk/sloes-recipe/, 11/08/2025;
- “What to know about hawthorn berries” Louisa Richards, https://www.medicalnewstoday.com/articles/hawthorn-berry, 11/08/2025;
- “Everything You Need to Know About Aronia Berries” Sharon O'Brien, https://www.healthline.com/nutrition/aronia-berries, 11/08/2025;
- “Blackthorn—A Valuable Source of Phenolic Antioxidants with Potential Health Benefits” Oana-Raluca Negrean in., https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10143519/, 11/08/2025;