Dlaczego człowiek lubi alkohol? Szympansy mogą znać odpowiedź - Ekologia.pl
Ekologia.pl Wiadomości Dlaczego człowiek lubi alkohol? Szympansy mogą znać odpowiedź

Dlaczego człowiek lubi alkohol? Szympansy mogą znać odpowiedź

Wyobraź sobie dzikiego szympansa, który każdego dnia delektuje się alkoholowym „napojem”. Brzmi zabawnie? Naukowcy odkryli, że to wcale nie fantazja – dzikie szympansy spożywają równowartość jednego piwa dziennie, jedząc fermentujące owoce.

Alkohol w genach? Odpowiedź może kryć się w szympansach

Dwa samce szympansów z kęsami śliwkowatych owoców wiecznie zielonego drzewa Parinari excelsa w Parku Narodowym Taï na Wybrzeżu Kości Słoniowej w 2021 roku. Fot. Aleksey Maro/UC Berkeley
Spis treści

Badanie przeprowadzone w afrykańskich lasach tropikalnych, gdzie żyją nasi najbliżsi ewolucyjni kuzyni, potwierdziło, że szympansy codziennie zjadają owoce zawierające alkohol powstający w naturalnej fermentacji cukru. Naukowcy zmierzyli zawartość etanolu w owocach i oszacowali, że dzienne spożycie alkoholu przez szympansy to około 14 gramów – czyli pół uncji. W przeliczeniu na masę ciała zwierzęcia, to tak, jakby codziennie wypijały kufel piwa.

„To nie jest nieznaczna ilość, ale bardzo rozcieńczona i bardziej kojarzona z jedzeniem niż z piciem” – wyjaśnia Aleksiej Maro z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley, główny autor badania opublikowanego w Science Advances.

Teoria „pijanej małpy” zyskuje nowe dowody

Odkrycia te wpisują się w tzw. teorię „pijanej małpy”, którą ponad dekadę temu przedstawił biolog Robert Dudley. Zakłada ona, że zamiłowanie ludzi do alkoholu i zdolność jego metabolizowania wyewoluowały dlatego, że nasi przodkowie spożywali fermentujące owoce. „Hipoteza pijanej małpy staje się coraz bardziej realna. Lepszą nazwą byłby raczej ‘kac ewolucyjny’” – komentuje Maro.

Początkowo teoria budziła sceptycyzm, ale w ostatnich latach zyskała poparcie dzięki obserwacjom naczelnych, które wykazały, że niektóre z nich wybierają owoce o wyższej zawartości alkoholu, jeśli mają taki wybór.

Nathaniel Dominy, profesor antropologii i biologii ewolucyjnej z Dartmouth College, który nie brał udziału w badaniu, nazwał artykuł „majstersztykiem” i podkreślił, że rozwiewa wątpliwości co do powszechności etanolu w owocach tropikalnych. Jednocześnie zauważa, że badanie otwiera nowe pytania: czy szympansy aktywnie poszukują fermentujących owoców, czy po prostu je zjadają, gdy je napotkają? Jakie są biologiczne i behawioralne konsekwencje przewlekłego spożywania niewielkich ilości alkoholu?

Czego możemy się dowiedzieć o sobie?

Badanie szympansów może rzucić nowe światło na nasze własne przyzwyczajenia i reakcje na alkohol. „Możemy dowiedzieć się czegoś o sobie od szympansów” – podsumowuje Maro. Być może nasze codzienne „przyjemności” związane z alkoholem mają głębsze korzenie ewolucyjne, niż nam się do tej pory wydawało.


Absolwentka Inżynierii Środowiska na Politechnice Warszawskiej. Specjalizuje się w technicznych i naukowych tekstach o przyrodzie, zmianie klimatu i wpływie człowieka na środowisko. W swoich artykułach łączy rzetelną wiedzę inżynierską z pasją do natury i potrzeby życia w zgodzie z otoczeniem. Uwielbia spędzać czas na łonie przyrody – szczególnie na Warmii, gdzie najchętniej odkrywa dzikie zakątki podczas pieszych wędrówek i wypraw kajakowych

Bibliografia
  1. https://news.berkeley.edu/2025/09/17/in-the-wild-chimps-likely-ingest-the-equivalent-of-several-alcoholic-drinks-every-day/;
5/5 - (1 vote)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!