Ekozakupy w ekosklepie
Spożywcze produkty ekologiczne pochodzą z tzw. gospodarstw ekologicznych. Produkcja przebiega tam zgodnie z naturą: bez nawozów sztucznych czy chemicznych środków ochrony roślin. Ekologiczność żywności potwierdzają specjalne certyfikaty.
Ekosklepy oferują chleb orkiszowy (8,90 zł za 200 g), chleb razowy z ziarna mielonego na kamiennych żarnach, wypiekany w kamiennym piecu (5,60 zł za 200 g) lub prawdziwe masło bez dodatków (6,50 – 7,50 zł za 200 g). Możemy kupić także jajka ekologiczne i te pochodzące od kur zielononóżek (11 zł za 10 sztuk).
„Rzeczpospolita” podpowiada, jak rozpoznać ekologiczny produkt:
„Produkty ekologiczne oznakowane są nazwami: BIO lub EKO. Na produktach spożywczych może się też pojawić logo unijne: w jasnozielonym okręgu z napisem Rolnictwo Ekologiczne znajduje się granatowy okręg z unijnymi gwiazdkami i zielonym źdźbłem zboża. Tak oznaczone mogą być tylko te produkty spożywcze, które mają więcej niż 70 proc. składników pochodzenia ekologicznego. Na etykiecie towaru powinny się znajdować: nazwa produktu, nazwa i adres producenta, nazwa i numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej oraz jej logo.”
Źródło : Rzeczpospolita



