Globalny system żywnościowy musi iść w parze z ekologią
Zdaniem Tima Langa – brytyjskiego naukowca z londyńskiego uniwersytetu City, globalny system produkcji i dystrybucji żywności musi ulec całkowitej zmianie, aby możliwe było wyżywienie dziewięciu miliardów ludzi, którzy będą zamieszkiwali Ziemię w połowie XXI wieku.
Brytyjski ekspert ocenia obecny system żywnościowy, zaprojektowany jeszcze w latach 40-tych, jako zbyt przestarzały i kosztowny. Nie jest on w stanie sprostać obecnym i przyszłym realiom, wiąże się bowiem z ogromnymi zniszczeniami środowiska naturalnego i wysokim kosztem produkcji. Nowe rozwiązania powinny uwzględniać takie aspekty jak bioróżnorodność, zużycie energii i wody czy urbanizację.
Jak przypomina ONZ, liczba osób głodujących na świecie wzrosła w ostatnim roku o 40 milionów i sięga obecnie niemal miliarda. Kryzys gospodarczy może tę sytuację pogorszyć.