Definicja pojęcia:

porcelana

Porcelana - produkt ceramiczny stanowiący mieszaninę kaolinu, kwarcu i odpowiednio rozdrobnionego skalenia, który po zarobieniu, uformowaniu i wysuszeniu wypala się w temperaturze 920-980°C. Jest nieprzepuszczalna dla wody i gazów. Ze względu na skład chemiczny oraz temperaturę wypalania rozróżnia się porcelanę twardą oraz miękką. W skład porcelany miękkiej wchodzi 25-40% kaolinu, 30-35% kwarcu i 25-40% skalenia. Twarda porcelana zawiera 40-60% kaolinu, 20-30% kwarcu i 20-30% skalenia. Twarda porcelana odznacza się dużą wytrzymałością mechaniczną, dobrymi własnościami dielektrycznymi, jest mało przesiąkliwa, odporna na działanie czynników chemicznych. Stosuje się ją do produkcji izolatorów wysokonapięciowych, sprzętu laboratoryjnego, naczyń stołowych itp.




Do szkliwienia wyrobów porcelanowych stosuje się zwykle szkliwa skaleniowe. Wyroby porcelanowe miękkie, szkliwione, wypala się w temperaturze 1280-1320°C, a porcelanowe twarde w temperaturze 1350-1460°C.


Legenda. Pokaż objaśnienia oznaczeń i skrótów
Szukaj
Oceń stronę
Ocena: 4.3
Wybór wg alfabetu:
a b c ć d e f g h i j k l ł m n o q p r s ś t u v w x y z ż ź
Pasaż zakupowy