Definicja pojęcia:

ser

Ser - spożywczy produkt mleczny otrzymywany z mleka przez wydzielenie z niego białka i tłuszczu w postaci skrzepu kwasowego lub podpuszczkowego. Sery kwasowe otrzymuje się z kwaśnego mleka; poddane procesowi termicznemu ścinania białka i oddzieleniu serwatki są spożywane na świeżo w postaci twarogu. Sery podpuszczkowe, tzw. dojrzewające, wytwarza się z masy serowej poddanej procesowi fermentacji (od 1 do 5 miesięcy) pod wpływem określonych gatunków bakterii lub pleśni. Masę serową otrzymuje się ze ściętych skrzepów mleka, powstałych pod wpływem podpuszczki, tj. enzymu trawiennego (składnika soku żołądkowego), powodującej ścinanie się białka mleka.


Legenda. Pokaż objaśnienia oznaczeń i skrótów
Szukaj
Oceń stronę
Ocena: 4.0
Wybór wg alfabetu:
a b c ć d e f g h i j k l ł m n o q p r s ś t u v w x y z ż ź
Pasaż zakupowy