Gorzka czekolada jest zdrowa. Czekolada - właściwości zdrowotne
Ekologia.pl Zdrowie Medycyna rodzinna Słodka prawda o czekoladzie

Słodka prawda o czekoladzie

Ciemna czekolada jest dobra dla naszego serca. Zbyt piękne, by wydawało się prawdziwe? A jednak − gorzka czekolada pomaga w odtworzeniu elastyczności tętnic , a jednocześnie zapobiega przywieraniu białych krwinek do ścian naczyń krwionośnych, co zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego – wynika z badań opublikowanych na lamach „The FASEB Journal”

By dojść do takich wniosków, naukowcy z Holandii przebadali stan zdrowia 44 mężczyzn z nadwagą. Przez cztery tygodnie spożywali oni 70 gramów gorzkiej czekolady dziennie. Analizując wyniki eksperymentu, badacze odkryli, że czekolada pomaga przywrócić elastyczność tętnic i zapobiega powstawaniu zakrzepów.

Czekolada jest bogata we flawonoidy czyli związki flawonowe, które działają przeciwzakrzepowo – chronią serce oraz układ krwionośny przed chorobami oraz stanami zapalnymi.

„Im więcej flawonoidów w czekoladzie, tym jest ona smaczniejsza i wpływa na motywację do spożywania czekolady. Więc jej ‘ciemna strona’ jest równocześnie jej zdrową stroną.” – powiedział autor badań dr Diederik Esser z Uniwersytetu Wageningen.

Ekologia.pl

4.6/5 - (17 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!