Słodka prawda o czekoladzie
Ciemna czekolada jest dobra dla naszego serca. Zbyt piękne, by wydawało się prawdziwe? A jednak − gorzka czekolada pomaga w odtworzeniu elastyczności tętnic , a jednocześnie zapobiega przywieraniu białych krwinek do ścian naczyń krwionośnych, co zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego – wynika z badań opublikowanych na lamach „The FASEB Journal”
By dojść do takich wniosków, naukowcy z Holandii przebadali stan zdrowia 44 mężczyzn z nadwagą. Przez cztery tygodnie spożywali oni 70 gramów gorzkiej czekolady dziennie. Analizując wyniki eksperymentu, badacze odkryli, że czekolada pomaga przywrócić elastyczność tętnic i zapobiega powstawaniu zakrzepów.
By dojść do takich wniosków, naukowcy z Holandii przebadali stan zdrowia 44 mężczyzn z nadwagą. Przez cztery tygodnie spożywali oni 70 gramów gorzkiej czekolady dziennie. Analizując wyniki eksperymentu, badacze odkryli, że czekolada pomaga przywrócić elastyczność tętnic i zapobiega powstawaniu zakrzepów.
Czekolada jest bogata we flawonoidy czyli związki flawonowe, które działają przeciwzakrzepowo – chronią serce oraz układ krwionośny przed chorobami oraz stanami zapalnymi.
„Im więcej flawonoidów w czekoladzie, tym jest ona smaczniejsza i wpływa na motywację do spożywania czekolady. Więc jej ‘ciemna strona’ jest równocześnie jej zdrową stroną.” – powiedział autor badań dr Diederik Esser z Uniwersytetu Wageningen.
Ekologia.pl
Subscribe
0 komentarzy
Zobacz najnowsze artykuły
Ciekawostki przyrodnicze
Ochrona środowiska naturalnego