Od 2026 roku we wszystkich szkołach obowiązkowy jeden obiad w 100% roślinny
Ekologia.pl Bez kategorii Roślinna rewolucja w szkolnych stołówkach. Od 2026 roku we wszystkich szkołach obowiązkowy jeden obiad w 100% roślinny

Roślinna rewolucja w szkolnych stołówkach. Od 2026 roku we wszystkich szkołach obowiązkowy jeden obiad w 100% roślinny

Polskie szkolne stołówki szykują się na największą zmianę od lat. Ministerstwo Zdrowia opublikowało raport z konsultacji publicznych oraz ocenę skutków regulacji projektu rozporządzenia, które może zmienić sposób żywienia ponad 6,8 miliona dzieci i młodzieży uczęszczających do blisko 36 tysięcy placówek oświatowych.

Ministerstwo Zdrowia planuje wprowadzenie od 1 września 2026 r. w pełni roślinnego obiadu raz w tygodniu we wszystkich szkołach, przedszkolach i placówkach opiekuńczo-wychowawczych w Polsce

Fot. westend61/envato

A zmiana jest naprawdę przełomowa: od 1 września 2026 roku każde przedszkole, szkoła podstawowa i ponadpodstawowa w Polsce będzie musiała serwować minimum jeden w pełni roślinny obiad tygodniowo.

W pełni roślinny posiłek ma być przygotowany na bazie nasion roślin strączkowych – takich jak fasola, ciecierzyca czy soczewica – i nie może zawierać żadnych produktów odzwierzęcych. To ogromny krok w stronę nowoczesnego, opartego na międzynarodowych rekomendacjach żywienia zbiorowego, które wpisuje się w założenia tzw. diety planetarnej.

To jednak nie wszystko. W dni, kiedy stołówka podaje mięso lub rybę, uczniowie niespożywający produktów odzwierzęcych otrzymają pełnowartościową, roślinną alternatywę. Przedszkola i szkoły będą też musiały częściej gotować zupy na wywarze warzywnym – minimum dwa razy w tygodniu.

Fundacja ProVeg od lat zabiega o zmiany w szkolnym żywieniu. Wiele z ich propozycji znalazło się w finalnym projekcie. „Polska stawia na zdrowie dzieci i planetę. Cieszymy się, że nasze sugestie dotyczące roślinnego obiadu, napojów roślinnych czy roślinnych alternatyw produktów mlecznych zostały uwzględnione” – mówi Patrycja Homa, prezeska ProVeg Polska.

Podkreśla także, że roślinne obiady to nie tylko kwestia zdrowia, ale także edukacji żywieniowej i odpowiedzialności klimatycznej.

Projekt rozporządzenia Ministra Zdrowia wprowadza zarówno zasady żywienia zbiorowego, jak i zasady sprzedaży produktów w sklepikach szkolnych. Najważniejsze roślinne zmiany:

  • minimum 1 obiad w pełni roślinny tygodniowo, oparty na strączkach;
  • obowiązkowa roślinna alternatywa dla uczniów, którzy nie jedzą mięsa lub innych produktów odzwierzęcych;
  • zupy na wywarze warzywnym co najmniej dwa razy w tygodniu;
  • możliwość sprzedaży napojów roślinnych wzbogaconych w wapń i B12;
  • promowanie sezonowych, lokalnych, ekologicznych produktów;
  • ograniczenie potraw smażonych.

Zmiany te mają pomóc w profilaktyce chorób dietozależnych – otyłości, cukrzycy typu 2 czy chorób układu krążenia – które u dzieci i młodzieży diagnozuje się w Polsce coraz częściej.

Jednym z kluczowych elementów wdrażania zmian jest program edukacyjny „Szkoła na Roślinach”, prowadzony przez Fundację ProVeg. Projekt dostarcza szkolnym kuchniom praktycznego wsparcia: warsztatów, inspiracji, sprawdzonych receptur i narzędzi potrzebnych do tworzenia pełnowartościowych, atrakcyjnych dań roślinnych.

Szkolenia prowadzi m.in. Katarzyna Gubała, ambasadorka ProVeg i doświadczona szkoleniowczyni specjalizująca się w kuchni roślinnej.

– „Kładziemy nacisk na to, aby każde dziecko miało dostęp do preferowanej, zdrowej żywności” – podkreśla prezeska ProVeg, Patrycja Homa.
Warsztaty pomagają kucharkom i kucharzom uczyć się nie tylko zasad diety roślinnej, lecz przede wszystkim praktycznej pracy z produktami, planowania jadłospisów i kreatywnego podawania roślinnych potraw.

Katarzyna Płaza, koordynatorka programu, dodaje:„Nasze doświadczenia pokazują, że dzieci chętnie sięgają po dania roślinne, jeśli są dobrze skomponowane i atrakcyjnie podane.”

Nowe rozporządzenie ma wejść w życie 1 września 2026 roku. Jeśli projekt zostanie przyjęty, Polska stanie się jednym z pierwszych krajów w Europie, które wprowadzą obowiązkowy roślinny posiłek w każdej placówce oświatowej.

Zmiana może okazać się milowym krokiem dla zdrowia dzieci, edukacji żywieniowej, a także ochrony klimatu – zwłaszcza jeśli szkoły otrzymają realne wsparcie w przygotowaniu nowoczesnych, smacznych i lubianych przez uczniów roślinnych dań.


Absolwentka Inżynierii Środowiska na Politechnice Warszawskiej. Specjalizuje się w technicznych i naukowych tekstach o przyrodzie, zmianie klimatu i wpływie człowieka na środowisko. W swoich artykułach łączy rzetelną wiedzę inżynierską z pasją do natury i potrzeby życia w zgodzie z otoczeniem. Uwielbia spędzać czas na łonie przyrody – szczególnie na Warmii, gdzie najchętniej odkrywa dzikie zakątki podczas pieszych wędrówek i wypraw kajakowych

Oceń artykuł
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!