Ekologiczne ozdoby świąteczne dobre dla środowiska
Zgodnie z tradycją, w Wielką Sobotę udajemy się do kościoła, by poświęcić pokarmy. Jak zwykle pojawia się problem – co włożyć do koszyczka wielkanocnego i jak go przyozdobić. Dlaczego by nie udekorować święconki jadalną trawą wielkanocną – jest słodka a co najważniejsze biodegradowalna!
Tradycyjne ozdoby wielkanocne mogą być kłopotliwe dla środowiska, z tego względu, że w ich produkcji wykorzystywane są substancje ropopochodne. Dlatego doskonałą alternatywą dla plastikowych dekoracji jest jadalna trawa wielkanocna („Edible Easter Grass”), która na koniec świąt zamiast do śmietnika, trafi do naszego żołądka.
Jadalna trawa sprowadzana jest z Niemiec i składa się głównie ze skrobi kukurydzianej i ziemniaczanej. Cały pęczek ekologicznej trawy to tylko 100 kalorii, 0 tłuszczu i 0 cukru. Dostępna jest ona w różnych wariantach kolorystycznych, zielona – o smaku jabłkowym i fioletowa o smaku jagodowym.
Jest to rzeczywiście całkiem rozsądny wybór, jeżeli dbasz o środowisko. Jedyną wadą produktu jest to, że smakuje jak papier, ale czego się nie robi dla ekologii.