PRZECHOWYWANIE WARZYW I OWOCÓW. Gdzie przechowywać świeże warzywa
Ekologia.pl Dom i ogród Ekologiczny dom Najbardziej niebezpieczne miejsce w lodówce?

Najbardziej niebezpieczne miejsce w lodówce?

Gdzie z reguły przechowujemy świeże warzywa i owoce? Najczęściej umieszczamy je w plastikowych szufladach lodówki, co, jak pokazują najnowsze badania, nie jest dobrym rozwiązaniem.

Firma Microban Europe przeprowadziła badanie lodówek, których wyniki okazały się zaskakujące. Naukowcy wykazali, że pojemniki na warzywa mogą być siedliskiem groźnych bakterii, w tym bakterii E. coli, salmonelli i listerii. Jak podaje Daily Mail średnio na centymetrze kwadratowym pojemników znaleziono siedliska nawet 7850 kolonii różnych bakterii. Specjaliści ostrzegają, że niektóre z tych bakterii mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia.

Czy jest na to jakaś rada? „Niska temperatura w lodówkach zahamuje wzrost bakterii, pod warunkiem, że będziemy je regularnie czyścić. Jeśli nie będziemy tego robić regularnie, bakterie będą się namnażać w błyskawicznym tempie” – powiedział Paul McDonnell z Microban Europe. Niestety jak pokazały badania, niektórzy właściciele zupełnie o tym zapominają. – dodał na końcu.

Źródło: Daily Mail

4.8/5 - (9 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

kontakt zdrowego człowieka patogenami działa jak naturalna szczepionka, sterylne środowisko nie tylko wyjaławia organizm, ale i powoduje alergie-nadmierną reakcję układu odpornościowego na nieszkodliwe czynniki np. pyłki roślin. Lepiej nie przesadzać z higieną:)