Pole na Stole. Jak zachęcić do jedzenie warzyw i owoców dzieci?
Ekologia.pl Kobieta Dziecko Jak zadbać o zdrowe odżywianie dziecka w wieku szkolnym?

Jak zadbać o zdrowe odżywianie dziecka w wieku szkolnym?

Owsianka w trzech odslonach/Pole na Stole
Owsianka w trzech odslonach/Pole na Stole

Wiedza Polaków na temat zdrowego odżywania jest coraz większa. Rośnie świadomość, a także chęć do prowadzenia zdrowego stylu życia. Produkty ekologiczne, uprawianie sportu i dbanie o zdrowie są dla nas coraz ważniejsze. Przekonują nas do tego media, celebryci, a także znajomi. Jest to trend, nie tyle godny uwagi, co słuszny. Sport i dobra dieta zmniejszają ryzyko chorób, polepszają nasze samopoczucie, a także zwiększają naszą koncentrację w pracy. W całym tym pędzie związanym ze zdrowym odżywianiem pamiętamy o nas samych, ale często zapominamy o dzieciach. Już w wieku wczesnoszkolnym należy edukować młodzież na temat zdrowego odżywiania. Jak to robić? Jak zachęcać do zdrowych przekąsek? Co tak właściwie jest kluczowe w odżywaniu dzieci? Jak ich dieta powinna różnić się od diety osób dorosłych?

Zdrowy tryb odżywiania przynosi efekty po czasie. Tak samo jest w przypadku niezdrowej diety. Przez wiele lat w sklepikach szkolnych dominowały chipsy, słone przekąski i pączki. Doprowadziło to do sytuacji, delikatnie to ujmując, złej. Nadwaga i otyłość u dzieci to już prawdziwa epidemia w Polsce. Z raportu, jaki wydała Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wynika, że w ciągu ostatnich 20 lat w naszym kraju trzykrotnie wzrosła liczba dzieci z nadwagą. W Polsce, 16% dzieci zmaga się z otyłością bądź nadwagą. Aby zapobiec temu problemowi, w sklepikach szkolnych zredukowano liczbę niezdrowych przekąsek, ale w ich miejsce nie zaproponowano żadnych substytutów.

Aby zaproponować dzieciom ciekawe dania i przekąski na początku należy zrozumieć, co tak naprawdę jest kluczowe w diecie dziecka w wieku szkolnym. Przede wszystkim dieta powinna być zbilansowana. Dziecku należy dostarczać wielu różnych składników, witamin i minerałów, zapewnić energię oraz pozwolić na zdrowy rozwój. Aby dostarczyć dziecku energii należy pamiętać o produktach zbożowych takich jak kasze, płatki owsiane, makarony czy pieczywo. Wybierając makaron i pieczywo zwróćmy uwagę na różnorodność produktów. W ofertach sklepów ze zdrową żywnością można znaleźć różne typy makaronów czy pieczywa. Prawdziwe razowe pieczywo i makarony zawierają więcej węglowodanów złożonych, dlatego dostarczą więcej energii na dłuższy czas. W diecie dziecka w wieku szkolnym należy pamiętać o warzywach i owocach, które są źródłem witamin. Są kluczowe, jeżeli chodzi o pracę mózgu, czyli pamięć, koncentrację i łatwość przyswajania wiedzy. Następną grupą produktów jest mleko i produkty mleczne, które dostarczają wapń i inne cenne składniki mineralne takie jak fosfor, potas, magnez czy cynk. Oprócz tego dziecko potrzebuje mięsa, ryb i jaj. Te produkty są doskonałym źródłem białka, a także żelaza. Nie należy zapominać o tłuszczach, które są źródłem witaminy A, D i E. Wybierając tłuszcze, wybieraj te najzdrowsze. Polecane są oleje słonecznikowe, lniane oraz oliwy z oliwek. Na popularności zyskuje, jeden z najzdrowszych olejów, czyli olej kokosowy. Olej kokosowy zmniejsza otyłość brzuszną, zmniejsza również ryzyko rozwoju chorób z nią związanych takich jak cukrzyca, nadciśnienie, a nawet zawał serca. Uzupełnieniem diety powinny być nasiona strączkowe i orzechy.

Wiemy już, że dieta dzieci w wieku szkolnym musi być zbilansowana i zdrowa, nie należy jednak zapominać o smaku i wyglądzie posiłków, które podajemy dzieciom. Dzieci odstawią na bok chipsy i czekoladowe batony tylko wtedy kiedy zaproponujemy im smaczne kolorowe zamienniki. Poniżej znajduje się kilka prostych sprawdzonych przepisów, które dzieci uwielbiają!  

PUDDING JAGLANY Z MUSEM MANGO

 
Składniki na 2 porcje:
– 1 owoc mango
-pół banana
-kilka łyżeczek nasiona CHIA
-2 łyżeczki miodu
-szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 100 g suchej kaszy)
– 1 i ½ szklanki wody
– szczypta soli

Sposób przygotowania:
1. Kaszę przepłucz dokładnie pod bieżącą wodą.
2. Do garnka wlej wodę dodaj szczyptę soli i wrzuć kaszę.
3. Gotuj na małym ogniu do momentu aż woda wyparuje.
4. Gdy kasza się ugotuje odstaw do ostudzenia.
5. W tym czasie pokrój mango i zmiksuj na mus.
6. Gdy kasza wystygnie dołóż do niej pół banana, dosyp nasiona CHIA oraz miód.
7. Zmiksuj na gładką masę.
8. Przełóż do szklanki/kubka/miseczki zmiksowaną kaszę a na wierzchu połóż mus z mango.

WARZYWNY GULASZ Z NASIONAMI AMARANTUSA


 
Składniki na 2 porcje:
– 1 cukinia
– 1 bakłażan
– 1 cebula
– 2-3 ząbki czosnku
– 1 papryka czerwona
– pół szklanki nasion amarantusa
– słoiczek KORZENNEGO POMIDORA
– puszka pomidorów bez skórek
– szczypta cynamonu
– szczypta mielonej lub świeżo tartej gałki muszkatołowej
– sól i pieprz do smaku
– duża łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego
– zielona pietruszka

Sposób przygotowania:
1. Pokrój paprykę, bakłażana oraz cukinię w grubą kostkę.
2. Cebulę pokrój w piórka czosnek w cienkie plasterki.
3. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Wrzuć cebulkę wraz z czosnkiem oraz po szczypcie soli, cynamonu i gałki.
4. Po chwili dorzuć pozostałe warzywa. wszystko podsmaż.
5. Zalej pomidorami z puszki. Dodaj cały słoiczek korzennego pomidora.
6. W osobnym garnku ugotuj amarantus.
7. Dodaj na koniec duszenia gulaszu.
8. Podawaj ze świeżo posiekaną pietruszką.

DAKTYLOWE PRALINY


 
Składniki:
– dwie garści suszonych daktyli
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 2 łyżki kakao/karobu
– garść wiórków kokosowych
– ewentualnie odrobina wody (jeżeli daktyle są suche)

Sposób przygotowania:
1. Zmiksuj daktyle z olejem kokosowym i jeżeli daktyle są suche i masa nie staje się gładka dodaj odrobinę wody.
2. Wyłóż masę na ok. 20-30 minut do lodówki. Niech się schłodzi.
3. Wyjmij masę z lodówki i zacznij robić kulki. Obtaczaj je od razu we wiórkach kokosowych bądź w kakao.

Dzieci lubią słodycze i tego nie zmienimy. Postarajmy się aby w ich skład wchodziły jedynie naturalne produkty jak suszone owoce, miód, płatki owsiane. Niestety czasami brakuje nam czasu na przygotowanie pożywnej przekąski, a jak wiadomo każde dziecko, podobnie jak dorośli, powinno spożywać pięć posiłków dziennie w równych odstępach czasu. Tutaj naprzeciw naszym potrzebom wychodzi sklep Pole na Stole, który oferuje zdrowe przekąski idealne dla dzieci w wieku szkolnym (https://www.polenastole.pl/k/cos-slodkiego-i-przekaski/). Wśród nich znajdziemy batoniki energetyczne z suszonych owoców, bakalie, chlebki i sezamki oraz wiele innych. Są one doskonałym uzupełnieniem codziennej diety dzieci. Mogą być spożyte podczas przerwy w szkole, w podróży na zajęcie dodatkowych czy po wysiłku sportowym. Pamiętajmy, że zdrowe nawyki żywieniowe przyswojone przez dzieci w wieku szkolnym pozwolą im na zdrowy rozwój. Zdrowe żywienie będzie dla nich codziennością w dorosłym życiu!

Artykuł sponsorowany

4.7/5 - (8 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
3 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

bardzo fajne przepisy, chyba wypróbuję któryś w domu:)

Dobrze to wyglada :-) ale moj syn nie wezmie.do.ust czegos co nie jesr miesem serem.zoltym.lub ziemniakiem….jak zyc?

Jak zglodnieje to sam przyjdzie po zdrowe rzeczy.póki co to pani decyduje co będzie jadł

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!