Drożdże » Opis » co to? » Definicja pojęcia
Ekologia.pl Wiedza Encyklopedia drożdże
Definicja pojęcia:

drożdże

Drożdże — saprofityczne grzyby (jednokomórkowe) rozmnażające się przez pączkowanie. Drożdże rozwijają się na podłożach zawierających cukier i wywołują w warunkach beztlenowych fermentację alkoholową. Zachodzi wówczas proces przetwarzania cukrów prostych na etanol i dwutlenek węgla. Zastosowanie w piwowarstwie, gorzelnictwie i piekarnictwie.

Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż
Organizacje ekologiczne
Towarzystwo na rzecz Ziemi
Znaki ekologiczne
Zielone Płuca Polski
Zielone Płuca Polski
4.6/5 - (19 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!