Jad kiełbasiany, botulina » Opis » co to? » Definicja pojęcia
Ekologia.pl Wiedza Encyklopedia jad kiełbasiany, botulina
Definicja pojęcia:

jad kiełbasiany, botulina

Jad kiełbasiany, botulina — bakteryjna toksyna wytwarzana przez laseczkę jadu kiełbasianego (Clostridium batulinum) oraz nielicznych innych przedstawicieli tego rodzaju. Do jej wytwarzania dochodzi głównie w glebie i niewłaściwie wytwarzanych oraz przechowywanych konserwach mięsnych, rybnych i jarzynowych. Należy do jednej z silniejszych trucizn pochodzenia biologicznego. Do zatrucia dochodzi po spożyciu zakażonej żywności, a objawami są: zaburzenie widzenia, połykania i głosu, suchość błon śluzowych, zaparcie i postępujące porażenie mięśni oddechowych. Uszkadza przekaźnictwo nerwowo-mięśniowe powodując objawy porażenia. Botulina wrażliwa jest na wysoką temperaturę i zasolenie podłoża.

Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż
Znaki ekologiczne
Milieukeur Ecolabel
Milieukeur Ecolabel
4.7/5 - (11 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments