Definicja pojęcia:
jad kiełbasiany, botulina
Jad kiełbasiany, botulina — bakteryjna toksyna wytwarzana przez laseczkę jadu kiełbasianego (Clostridium batulinum) oraz nielicznych innych przedstawicieli tego rodzaju. Do jej wytwarzania dochodzi głównie w glebie i niewłaściwie wytwarzanych oraz przechowywanych konserwach mięsnych, rybnych i jarzynowych. Należy do jednej z silniejszych trucizn pochodzenia biologicznego. Do zatrucia dochodzi po spożyciu zakażonej żywności, a objawami są: zaburzenie widzenia, połykania i głosu, suchość błon śluzowych, zaparcie i postępujące porażenie mięśni oddechowych. Uszkadza przekaźnictwo nerwowo-mięśniowe powodując objawy porażenia. Botulina wrażliwa jest na wysoką temperaturę i zasolenie podłoża.
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
Organizacje ekologiczne
Stowarzyszenie Na Rzecz Dzikich Zwierząt „Sokół”
Znaki ekologiczne

Milieukeur Ecolabel


Subscribe
0 komentarzy