Kilkocukry » Opis » co to? » Definicja pojęcia
Ekologia.pl Wiedza Encyklopedia kilkocukry
Definicja pojęcia:

kilkocukry

Kilkocukry, oligosacharydy —

związki organiczne powstające przez połączenie od dwóch do dziesięciu reszt monosacharydów. Podczas hydrolizy kilkocukrów powstają cukry proste. Przykładem są: maltoza (C12H22O11) występująca w słodzie jęczmiennym i laktoza – w mleku.

Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż
4.8/5 - (17 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!